Hlavní obsah

Poslanci se hádali kvůli názoru na Ukrajinu, Zaorálka si podali straníci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna v pátek pokračovala v debatě o situaci na Ukrajině a postoji české vlády. Ten prezentoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který musel čelit i výtkám poslanců vlastní strany. K hlasování se dolní parlamentní komora nedostala, neboť komunisté si vyžádali návrhy usnesení v písemné podobě. Pokračovat by zákonodárci měli v úterý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Článek

Ministr  oznámil, že k řešení situace volyňských Čechů, kteří na základě posledních událostí projevili snahu vrátit se zpět do ČR, za nimi vyrazí pracovník zastupitelského úřadu v Kyjevě, který ověří závažnost situace. Zaorálek připomněl, že případné získání občanství je pro krajany ve zvláštním režimu a je výrazně jednodušší.

Zaorálek čelil v sále i výtkám z řad vlastních poslanců, kteří spolu se zástupci KSČM vnášeli do diskuse o Krymu i problematiku uznání Kosova.

„Pro ČR musí být nepřijatelné, že se pořádají referenda o hranicích. Jinak budeme žít ve světě, kde se uplatňuje právo silnějšího,” snažil se debatu vrátit k meritu věci ministr.

Anexe Krymu, národní zájem i závislost na ruské ropě

Vítězslav Jandák (ČSSD) opakovaně ministra vyzval, aby se Sněmovna začala zabývat dalšími tématy, neboť poslanci se na řešení ukrajinské krize sotva shodnou.

„Náš bod je o tom, že jeden uchvatitel zabírá Krym,” připomněl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek s nadějí, že na tomto by se Sněmovna mohla shodnout. V podobném duchu hovořili i poslanci KDU-ČSL a ODS.

„Smyslem debaty je vyjádřit český národní zájem ve vztahu k Ukrajině,” konstatoval šéf KSČM Vojtěch Filip. „Ten zájem je jak politický, tak ekonomický,” dodal s poukazem na vztahy s Ukrajinou i Ruskem. Zmínil například energetickou bezpečnost ČR, která je částečně vázána na Rusko.

Reklama

Výběr článků

Načítám