Hlavní obsah

ČSSD se v referendu zeptá členů, jak se má strana změnit

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

ČSSD chce ještě do léta uspořádat vnitrostranické referendum o změnách stanov: jednou z otázek bude, zdali by měli v primárkách rozhodovat o kandidátkách všichni členové ČSSD. Soc.dem. se na tom shodla na sobotní ideové konferenci v pražském hotelu Olšanka, na které řešila, jak se stát do budoucna atraktivnější stranou pro voliče i pro členy.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahájení debatního fóra k reformě ČSSD. Zleva Lubomír Zaorálek, Jan Hamáček, Michal Kucián, Bohuslav Sobotka.

Článek

„Jsou věci, na které by bylo užitečné zeptat se všech členů. Padl návrh na vytvoření celostranického referenda, a na základě jeho výsledků chystat změny na sjezd na jaře příštího roku,“ uvedl po konferenci premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Soc.dem. by podle něj vyhlásit referendum do letních prázdnin.

Jednou z priorit je podle Sobotky otevřít primárky členům. „Tak, aby o kandidátkách rozhodovali všichni členové strany v daném volebním obvodu, a ne jen pět členů krajské organizace,“ řekl premiér.

Foto: Petr Horník, Právo

Zahájení debatního fóra k reformě ČSSD. Hotel Olšanka. Na snímku Jan Hamáček (vlevo) a Lubomír Zaorálek.

Konference se zúčastnily zhruba tři stovky členů soc.dem., od vedení až po řadové členy. Byla rozdělena do čtyřech diskuzních skupin: programové otázky měl na starosti ministr zahraničí a místopředseda Lubomír Zaorálek, předseda Sněmovny Jan Hamáček byl garantem tématu komunikace uvnitř strany, místopředsedkyně Alena Gajdůšková měla na starosti téma odborné zázemí a místopředseda Martin Starec změny stanov a pravidel.

„Debata byla velmi živá, bouřlivá a dynamická. Ukázala, že ČSSD je skutečně stranou plnou energie,“ zhodnotil konferenci Sobotka.

Komunikaci se členy je třeba zlepšit

Klíčovým tématem byla i komunikace uvnitř strany a vůči voličům: jak uvedl místopředseda Martin Starec, soc.dem. si zjistila formou dotazníku, že právě tato oblast členy soc.dem. nejvíce trápí. „Mají pocit, že členská základna nemá dostatečné informace o tom, jak rozhoduje vedení. Shodli jsme se na tom, že interní komunikaci je třeba zlepšit,“ řekl Hamáček. Posílit chce strana i komunikaci směrem k voličům. „Chceme ji diverzifikovat, a cílit na různé voličské skupiny,“ řekl Hamáček.

ČSSD rovněž řešila, jak přitáhnout mladé voliče: premiér připustil, že v této oblasti je strana dlouhodobě neúspěšná. Proto chce v budoucnosti akcentovat důraz na kvalitní vzdělání a snížení nezaměstnanosti mladých lidí, řekl Sobotka. Strana řešila také například otázku rovných příležitostí, debata se dostala i k ukrajinské krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám