Hlavní obsah

Ministerstvo životního prostředí čelí exekuci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvodní soud pro Prahu 10 požádal o zahájení exekuce na majetek ministerstva životního prostředí (MŽP). Vyplývá to z dokumentů o exekuci a soudním řízení. Svých práv se domáhá společnost REMA Systém, která se s úřadem už osm let soudí kvůli pochybení ve výběrovém řízení. Nové vedení ministerstva situaci řeší, uvedlo v reakci na svých webových stránkách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministerstvo životního prostředí

Článek

V současné době se jedná o zaplacení exekučního poplatku a následném zastavení exekuce, kterou se firma domáhala vydání správního rozhodnutí.

"Bohužel kvůli rozsáhlým personálním změnám na ministerstvu v minulém období došlo k tomu, že MŽP nevydalo do 28. prosince loňského roku správní rozhodnutí tak, jak mu nařídil soud, ale snažilo se o další jednání v této věci," napsalo MŽP na webu. Zaměstnanci, kteří jsou za situaci zodpovědní, na ministerstvu prý už nepracují.

Soudní spory se mezi kolektivním systémem, který zajišťuje organizaci sběru, třídění i recyklaci odpadů, a MŽP vlečou od roku 2006. Úřad totiž nedodržel řádný postup ve správním řízení a v roce 2005 chybně určil takzvaného Správce historického elektrozařízení ve skupině informačních technologií a telekomunikací.

Šéf REMA: Morální satisfakce

Městský soud v Praze nedostatky ve výběrovém řízení potvrdil a ministerstvu uložil, že musí chybu napravit. Po rozhodnutí Městského soudu v Praze z loňského října na ochranu proti nečinnosti mělo MŽP sjednat nápravu i zaplatit náklady řízení. Nařízení soudu však v zákonné padesátidenní lhůtě nesplnilo.

Firma si také nechala zpracovat znalecký posudek na určení škody, kterou jí MŽP svými průtahy a chybnými rozhodnutími způsobilo. "Vyšlo to řádově na téměř půl miliardy korun," řekl ve středu předseda představenstva firmy REMA Systém David Beneš.

Podle něj ale nejde o peníze, nýbrž o morální satisfakci, protože období správy takzvaných historických poplatků již bylo ukončeno. Firma se domáhá spravedlnosti, aby ministerstvo přijalo odpovědnost. "Podali jsme na MŽP žádost o narovnání s doložením znaleckého posudku. Toho se ale exekuce netýká," podotkl Beneš. Exekuce se týká soudního rozhodnutí.

Řízení má na starosti exekutor Podkonický

Exekuční řízení má na starosti soudní exekutor Juraj Podkonický, pověření k provedení exekuce vydal Obvodní soud pro Prahu 10. Podle předsedy představenstva určil soud exekuční penalizaci až do 100 000 korun opakovaně, pokud ministerstvo nebude jednat. Záleží tedy na soudu, jakou částku v první fázi exekuce určí.

Firma uvádí, že k exekuci přistoupit musela. MŽP prý nereagovalo, protahovalo soudní spory a porušovalo veškeré správní lhůty. "Neměli jsme jinou možnost. Arogance úředníků byla abnormální. Využili jsme všeho - žádostí, urgence a stížností a stále nic," dodal Beneš.

Reklama

Výběr článků

Načítám