Hlavní obsah

Nesněží, neprší. Jestli bude sucho, se však zatím nepozná

Letošní teplá zima sice umožnila zemědělcům vyjet do polí kvůli setí jarních plodin o měsíc dříve, než je obvyklé, na druhou stranu se však rolníci již nyní obávají sucha. Má ho na svědomí nejen absence sněhu, ale i podprůměrné srážky na podzim. Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) obavy ze sucha zatím nesdílejí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V současnosti jsou podzemní vody převážně setrvalé, mělké mírně vzestupné, hlubší mírně klesající. Výraznější úbytek podzemních vod je převážně v jižních Čechách a na severovýchodě Moravy,“ konstatovala hydroložka ČHMÚ Lenka Černá.

Zemědělci se obávají, že pokud bude počasí bez výraznějších srážek pokračovat, mohlo by to způsobit problémy. „Listopad a prosinec byly velmi suché měsíce, v zimě nenapadl žádný sníh, deště také nebylo mnoho. Rostliny už přitom začínají vegetovat. Je zaděláno na problémy, citovala ČTK ředitele Pomony Těšetice ze Znojemska Ivo Pokorný.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Předseda Zemědělského družstva Bulhary na Břeclavsku Antonín Osička už sleduje i mírné zasychání odnoží ozimých plodin. "Bylo by dobré, kdyby ještě aspoň málo nasněžilo nebo hodně zapršelo. Deficit vody je takový, že to klidně může skončit jako před dvěma lety," připomněl Osička situaci, kdy bylo extrémně suché jaro, a velká část úrody uschla.

Zásob vody ve sněhu je proti loňsku minimálně

Podle posledních dat z konce ledna byly celkové zásoby vody ve sněhu 0,06 miliardy metrů krychlových, což je v průměru 0,8 litru na jeden metr čtvereční. Loni ve stejném období se přitom jednalo o 1,7 miliardy metrů krychlových sněhu a průměrnou hodnotu 21,5 litru na metr čtvereční.

Dlouhodobý výhled ČHMÚ hovoří o tom, že i následující týdny by měly být spíše srážkově podprůměrné. Jak však připomněla hydroložka Černá, „výraznější vliv současného počasí a nedostatku sněhu se v podzemních vodách pravděpodobně projeví až s nástupem vegetačního období“.

Reklama

Výběr článků

Načítám