Hlavní obsah

Brabec chce mít návrh zákona o Šumavě ještě letos

Vimperk

Návrh zákona o Šumavě by měl vzniknout ještě v letošním roce. Po pátečním setkání se starosty šumavských obcí ve Vimperku to novinářům řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Norma bude zřejmě obsahovat i některé pasáže předchozích návrhů, které vznikly v minulých letech. Naposledy zákon o Šumavě vypracoval Brabcův předchůdce Tomáš Chalupa (ODS), ale zákon předložil Sněmovně mimo jiné i Plzeňský kraj.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Troufám si říct, že ve všech návrzích už bylo všechno napsáno. Někde toho bylo příliš moc, někde toho bylo zase málo. Pokusím se o kompilát a půjdeme cestou méně podrobného," konstatoval Brabec. Podle něj se některé specifické záležitosti pro Národní park Šumava (NPŠ) nemusí objevit přímo v zákoně, což je například otázka zonace. Tu může řešit podzákonná legislativa. Brabec je přesvědčen, že návrh by měl být stručný a specifikovat něco, co platí pro všechny národní parky.

Šumavu přirovnal k spící Šípkové Růžence, neboť to prý momentálně nejlépe vystihuje stav prakticky všech samospráv. „Obce se potřebují probudit. A to znamená, že jim musíme nastavit pravidla, podle kterých by se mohly dál rozvíjet," zdůraznil ministr, který se kromě starostů sešel i s vedením národního parku.

I když šlo teprve o první schůzku s novým ministrem, starostové neskrývali mírný optimismus. „ Osobně považuji setkání za dobrý signál, že s námi chce někdo mluvit o našich záležitostech a problémech. Nicméně pamatuji už tři prezidenty a možná deset či jedenáct ministrů životního prostředí, a proto si s hodnocením dnešního setkání počkám, až přinese konkrétní výsledky,“ řekl Právu starosta Horní Plané Jiří Hůlka (nezávislý).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám