Hlavní obsah

Protiradniční recesisté v Brně ohlásili kandidaturu v komunálních volbách

Právo, Jan Trojan
Brno

Napůl recese, napůl vážná věc. Recesisté ze skupiny Žít Brno přišli v úterý na nádvoří Nové radnice, sídla magistrátu, aby si tam dělali legraci z primátora Romana Onderky (ČSSD) a z tiskového mluvčího Pavla Žáry a aby ohlásili svoji kandidaturu v letošních komunálních volbách. Radnici děkovali za svoji propagaci.

Foto: Jan Trojan, Právo

Na happeningu zahrál japonský houslista Hiroaki Goto, třetí zprava aktivista Matěj Hollan.

Článek

Úterní happening na nádvoří Nové radnice zahájil japonský houslista Chiro Akigoto, studující brněnskou JAMU, melodií z písničky Pec nám spadla. Aktivista Matěj Hollan pak vyzval k jedenácti vteřinám ticha za primátora Onderku, jemuž poděkoval za to, že skupinu Žít Brno dokopal k zahájení volební kampaně.

„Pokud se nám podaří ve volbách uspět, slibujeme, že přístupová práva k facebooku i k webovým stránkám Žít Brno předáme primátorovi. Oceňujeme, že je daleko větší satirik a performer než my, protože kampaň, kterou nám v uplynulých dnech udělal, by přišla podle našich reklamních expertů na 11 miliónů korun. To bychom si nemohli dovolit,“ pronášel Hollan do potlesku asi padesátky svých příznivců.

Blokace profilu Žít Brno
Celá kauza začala o víkendu, kdy velká brněnská radnice dala podnět společnosti Facebook, aby zablokovala stránky skupiny Žít Brno. Zdůvodnila to tím, že aktivisté vydávají svůj facebookový profil za oficiální stránky města. A také používají stylizované logo města, což magistrát označil za porušování ochranné známky. Za své regulérní logo vydal magistrát před lety na 600 000 korun.

V recesi se zmínil rovněž o mluvčím radnice Pavlu Žárovi, jenž obhajoval v pondělí stanovisko magistrátu ve vysílání ČT. „Výborně přispěl do naší kampaně, od této chvíle je to náš tiskový mluvčí,“ dodal Hollan.

Původně chtěli brněnští aktivisté kandidovat až v roce 2017. Nyní hlásají, že chtějí změnit v Brně prostředí. Aby se nezakazovala opozice, lépe dělala kultura, doprava, územní plánování, aby veřejnost byla více vtahována do všech procesů a měla větší možnost zasahovat do rozhodování. Zatím aktivisté shánějí podpisy na svoji podporu, jejich momentální heslo zní: Hůř už to nejde. Uvítali by, kdyby za skupinu Žít Brno kandidovali i lidé v Praze a kdekoli jinde.

Radnice nebrání obnovení profilu na facebooku

Magistrát odmítá nařčení z cenzury a nebrání se obnovení profilu, pokud bude splňovat všechny náležitosti vyplývající z práv k duševnímu vlastnictví. Vedoucí tiskového odboru magistrátu Soňa Haluzová potvrdila, že o porušování pravidel uživatelů facebooku informovali vedení této společnosti již v listopadu 2013 a opětovně na konci letošního ledna. O zablokování přístupu rozhodla společnost Facebook, zdůraznila mluvčí.

ODS se distancuje od Onderky             

Celá kauza nicméně zvyšuje napětí přímo na radnici. Dokládá to vyjádření ODS Brno-město, podepsané Liborem Šťástkou, předsedou klubu zastupitelů této strany v zastupitelstvu města.

„ODS se od této aktivity magistrátu, respektive primátora, distancuje. Můžeme si o metodách a vkusu brněnských aktivistů myslet své, nicméně uplatněný cenzurní zásah do svobody vyjadřování neschvalujeme. I když se autoři tzv. satirického portálu a jeho facebookové podoby pohybují často za hranou, manipulují fakty a sledují evidentně své vlastní politické cíle, vedení města by mělo zůstat nad věcí a nesnažit se tyto názory a způsob jejich vyjadřování omezovat,“ stojí mj. v prohlášení brněnské ODS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám