Hlavní obsah

Sobotka: Nevím ani, zda už můžu využívat tajné služby

Novinky, jky, pit
Aktualizováno

Nový premiér České republiky Bohuslav Sobotka v nedělním pořadu Partie na Prima Family uvedl, že plánuje po jmenování vlády všechny nutné kroky co nejvíce urychlit. Vyjádřil se i k tomu, jaké to je být jedním ze dvou premiérů. Zmínil, že vlastně ani netuší, zda už je v jeho pravomoci využívat práci tajných služeb.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

„Je to čerstvá zkušenost být na pozici premiéra, teprve dvoudenní. Netrpělivě čekám, až budu moci prezidentovi předat seznam vlády. Je to zvláštní situace, když tu jsou dva premiérové. Upřímně ani nevím, zda mohu již kontaktovat tajné služby a využívat jejich práci. Myslím si ale, že vláda v demisi by je už využívat neměla. Nepočítám však, že bych je osobně potřeboval v otázce prověřování nových členů vlády,” domnívá se Sobotka.

Stěhovat se neplánuje

„Nemám žádné znepokojivé informace o tom, že by nějaký z budoucích členů vlády měl mít problém. Je tu jen jeden zákonný požadavek, který teď ještě navíc aktuálně právníci řeší – to je lustrační osvědčení. Samozřejmě se ještě musí ohlídat případný střet zájmů. Pokud někdo řeší otázky ohledně nominace pana Mládka, je teď na něm, zda požádá o bezpečnostní prověrku,” uvedl Sobotka.

Podle Sobotky není důvod, aby šéfové tajných služeb jezdili s autem s modrým výstražným majákem, jak navrhoval před nedávnem ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. [celá zpráva]

Sobotka na adresu Žáka dále uvedl, že mu nepřipadá kompetentní pro vedení resortu dopravy a sám ho považuje za trochu renesančního člověka.

Na otázku, zda se cítí ohrožený, když má již ochranku, která ho také doprovázela do televizního studia, reagoval negativně. Tvrdí, že mít osobní stráž je na jeho postu obvyklé a dřívější premiéři ji běžně mívali. Nečas byl podle něj výjimkou. Stejně tak neplánuje stěhování do Kramářovy vily, tu chce využívat jen k jednáním a pracovním schůzkám. Bydlet bude dále na pražských Stodůlkách. Nevylučuje však, že může názor v budoucnu změnit.

Po jmenování vlády musí vše běžet

„Prezident Zeman mě ujistil, že vláda bude jmenována do konce tohoto měsíce a já předpokládám, že veškeré jeho výhrady budou během osobních schůzek s budoucími ministry vyjasněny. Od prezidenta jsem zatím neslyšel žádné ústavní důvody, proč by někoho z navržených neměl jmenovat. Personální složení vlády je hotové, teď už se musíme bavit o tom, co nastane po jmenování vlády,” řekl Sobotka a dodal, že je důležité využít čas, který zbývá do jmenování vlády, aby pak už vše probíhalo rychle.

Sobotka se vyjádřil i k zákonu o státní službě. Nechce, aby se odkládal. Na jeho projednání bude 90 dnů. Platit by měl začít od ledna příštího roku. K nové pozici generálního ředitele státní služby uvedl, že by to měl být úředník znalý státní správy, se zkušenostmi, s autoritou. Ten pak bude vybírat státní tajemníky pro jednotlivá ministerstva.

Důsledky by měli vyvodit Palestinci

Sobotka se vyjádřil i k tragické události na palestinském velvyslanectví. Mimo jiné řekl, že souhlasí s postupem ministerstva zahraničí v této věci. „Nevidím zrušení zastoupení Palestiny v ČR jako správnou reakci. Nejdřív je nutné vše vyšetřit a zjistit, kdo za to zodpovídá. Ideální by bylo, kdyby Palestinci z události sami vyvodili důsledky,” uvedl Sobotka.

„Vyjádřil jsem přání, aby ODS přispěla k situaci vhodnou komunikací. Když jsme byli v opozici, podpořili jsme zákony, které byly v zájmu veřejnosti. My chceme s opozicí komunikovat a budeme jejich názory respektovat. Doufáme, že se nebude chtít ODS vracet k politice nulové tolerance, kterou vyznávala. I opozice může mít někdy pravdu. Minulá vláda to bohužel ignorovala,” zdůraznil Sobotka.

Pro evropské volby vyzdvihl levicového intelektuála Jana Kellera, kterého ČSSD pro nadcházející volby podporuje. Měl by prý svými myšlenkami přispět k tomu, aby byly tyto volby pro Čechy zajímavější.

Reklama

Výběr článků

Načítám