Hlavní obsah

Temelín vymění součásti turbín za tři miliardy korun

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelínská jaderná elektrárna investuje přes tři miliardy korun do modernizace turbín. Od úpravy si slibuje nárůst výkonu elektrárny o dvě procenta. S výměnou se začne koncem června a Temelínští ji chtějí zvládnout za 74 dní. Na druhém bloku čeká rotory vyměněna o rok později.

Foto: Jaderná elektrárna Temelín

Detail lopatek nynější nízkotlaké turbíny

Článek

Výkonnější turbína se bude od září otáčet na prvním bloku. Výkon turbogenerátoru temelínské jedničky se tak zvýší o 22 MWe, což jsou dvě procenta. Kompletní modernizace obou turbín i dalších souvisejících zařízení přijde elektrárnu na 3,2 miliardy korun.

Výměny se dočkají tři nízkotlaké rotory včetně statorových částí a systém regulace turbíny.

Foto: Jaderná elektrárna Temelín

Pohled od strojovny

Temelín tak pokračuje, jak připomněl na pátečním setkání s novináři ředitel JETE Miloš Štěpanovský, ve zvyšování efektivity provozu. Už loni využitím projektových rezerv stoupl výkon o čtyři procenta. Další dvě procenta si vedení elektrárny slibuje právě od nových nízkotlakých rotorů turbíny. To umožní ročně vyrobit až 340 miliónů kWh elektřiny, což odpovídá spotřebě přibližně stovky tisíc českých domácností.

Přitom se nemusí spálit 300 tisíc tun hnědého uhlí a do ovzduší vypustit přibližně 250 tisíc tun CO2 .

Foto: Jaderná elektrárna Temelín

Detail lopatek nízkotlaké turbíny

Tři nízkotlaké rotory a systém regulace turbíny vymění Doosan Škoda Power.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám