Hlavní obsah

Rozhodnutí je blízko, řekl Sobotka po jednání s adeptkami do vlády

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek dopoledne sešel s dalšími třemi potenciálními kandidátkami na ministryni práce a sociálních věcí. Po sérii jednání uvedl, že je blízko konečnému rozhodnutí, které sdělí v pátek na jednání grémia. Nejdřív se chce ale poradit s nejužším vedením strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Jsem rád, že jsem našel v soc. dem. řadu kandidátek, které jsou odborně svými znalostmi a zkušenostmi připraveny pro to, aby mohly zastávat funkci ministryně práce a sociálních věcí. Po dnešním jednání jsem se hodně přiblížil konečnému rozhodnutí, ale chci ho ještě projednat v nejužším vedení sociální demokracie,“ řekl Sobotka po jednání.

Jméno nové nominantky na ministryni práce padne nejpozději v pátek. „Předpokládám, že během zítřejšího dne bych informoval o tom, kdo bude novým nominantem soc., dem na tuto pozici v nové vládě,“ potvrdil Sobotka.

Sám prý novému šéfovi ministerstva práce a sociálních věcí jeho úlohu nezávidí. „Je potřeba si nejprve uvědomit, že ministerstvo práce a sociálních věcí je velmi těžký resort. Ono už vlastně skoro žádné ministerstvo práce a sociálních věcí ani neexistuje, po panu Drábkovi a Šiškovi už zůstaly jenom rozvaliny tohoto ministerstva,“ uvedl.

Jednal se všemi adeptkami

Sobotka se ve čtvrtek sešel napřed s náměstkyní olomouckého hejtmana Yvonou Kubjátovou. Podle jejích slov ale na schůzce nepadla nabídka, aby vedla resort práce. „Krásně jsme si povykládali o sociální problematice – a to je vše,“ řekla po jednání novinářům.

Po ní jednala se Sobotkou Michaela Marksová-Tominová. „Čas na rozmyšlenou nepotřebuji, to už jsem si rozmyslela. Pokud taková nabídka přijde, tak ji přijmu,“ uvedla Tominová po jednání s šéfem ČSSD.

Se Sobotkou se prý bavila zejména o tom, co by případně mohla pro resort udělat. Sama je toho názoru, že nejpalčivějším problémem, který je nutno okamžitě řešit, je situace na úřadech práce. „Úřady práce téměř úplně přišly o svoji původní funkci, o to aby mohly dělat aktivní politiku zaměstnanosti a skutečně pomáhat nezaměstnaným,“ uvedla.

Ke své případné kandidatuře ale dodala, že konečné slovo bude mít až předseda ČSSD Sobotka na pátečním grémiu strany.

Stráská se ještě rozhodne

Nabídku ke kandidatuře dostala ve čtvrtek od Sobotky také jihočeská vicehejtmanka Ivana Stráská. Její rozhodnutí ale podle ní závisí na další domluvě s šéfem ČSSD. Dají si prý vědět ještě v pátek ráno, kdy bude jednat grémium ČSSD.

„S panem předsedou jsme si nastínili každý své představy, které máme o fungování ministerstva, shrnuli jsme situaci, která na ministerstvu je po letech, kdy tam působil pan ministr Drábek a pan náměstek Šiška,“ komentovala Stráská schůzku se Sobotkou.

S některými adeptkami se sešel předseda ČSSD ve středu. Mezi nimi byla Taťána Valentinová Nersesjan a Zuzana Jentschke Stöcklová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám