Hlavní obsah

Sobotka: Teď se nehraje jen o mou vládu, ale o celý ústavní postup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výsledek nynějšího jednání s prezidentem Milošem Zemanem o složení nové vlády se podle budoucího premiéra Bohuslava Sobotky může stát precedentem. Zeman, i když byl zvolen v přímé volbě, by neměl do složení nového kabinetu zasahovat, řekl v úterý Sobotka.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Zeman minulý týden prohlásil, že má k některým kandidátům na ministry výhrady. Před jmenováním vlády chce jednat o možných alternativách a chce se s navrženými adepty na vládní funkce setkat.

"Pokládám za důležité si uvědomit, že teď se nejedná o konkrétní personální složení vlády, ale jedná se i o určitý precedens z hlediska postupu ústavních institucí v budoucnu," řekl Sobotka.

Podle něj by se vláda i nadále měla odvozovat od parlamentní většiny, a ne od názorů prezidenta, i když byl zvolen v přímé volbě.

Podle Sobotky přímo zvolení prezidenti v okolních státech, například na Slovensku a Rakousku, politickým stranám do sestavování kabinetu nezasahují.

Sobotka zopakoval, že prezidentovy výtky k některým kandidátům na ministry nepovažuje za tak závažné, aby kvůli tomu uvažoval o jiných kandidátech. Předpokládá, že adepti se budou moci obhájit na schůzkách se Zemanem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám