Hlavní obsah

TOP 09 chce víc peněz na školy poblíž velkých měst

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

TOP 09 kritizuje státní rozpočet, který bude ve čtvrtek projednávat Sněmovna. Podle předsednictva strany, které ve středu o rozpočtu jednalo, není návrh státních výdajů ani úsporný, ani prorůstový, jak vláda v demisi slibovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

TOP 09 proto podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska bude prosazovat, aby šlo víc peněz na vědu a výzkum a také na pomoc obcím kolem velkých měst, které nemají peníze na výstavbu škol pro rychle vzrůstající populaci.

„Ve výdajích chce vláda utratit na dluh o 24 miliard víc, než bylo stanoveno závaznými limity v červnu 2013,“ uvedl Kalousek. Dodal, že i přes tento růst dojde k poklesu peněz na podporu výzkumu.

Podle Kalouska se jim již v rozpočtovém výboru podařilo prosadit návrh na určení prostředků pro podporu výstavby škol ve venkovských lokalitách kolem velkých měst (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň), kde prudce roste počet dětí a kapacita základních škol nestačí.

„Tyto obce přitom nejsou schopny samy zajistit dostatečnou kapacitu základních škol vlastními prostředky. Je v zájmu celé společnosti dotčené obce v této prioritě podpořit z centrálních zdrojů,“ uvedl Kalousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám