Hlavní obsah

Ochranáři hledají zatoulaného ibisa skalního

Právo, Vladislav Prouza

Samičku ibisa skalního pojmenovanou rakouským chovatelem Seraphino hledají v severovýchodních Čechách ochránci přírody. Pták, který patří mezi nejohroženější opeřence na Zemi, ulétl koncem listopadu ze záchranné stanice v rakouském Grunau.

Foto: Archiv chovatele

Samice Ibisa skalního Seraphino

Článek

„Seraphino se ztratila svému hejnu a zabloudila do Čech. Minulé pondělí byla pozorována u České Lípy a ve středu 27. listopadu u Roprachtic v Krkonoších. Sníh a mráz je schopná zvládnout, ale celou zimu by bez přikrmování nepřežila,“ popsal náměstek ředitele Správy Krkonošského národního parku Jakub Kašpar.

Ochranáře z Čech požádali o pomoc rakouští kolegové a obracejí se i na širokou veřejnost. Ibisa kvůli exotickému vzhledu nelze v české přírodě přehlédnout.

„Jde o téměř černého, necelý metr vysokého ptáka s dlouhým zahnutým zobákem,“ popsal ornitolog Správy KRNAP Jiří Flousek.

Ibis skalní před zhruba třemi sty lety běžné hnízdil skoro po celé Evropě. Stavy těchto ptáků ve volné přírodě se však postupně snižovaly. Dnes patří mezi kriticky ohrožené druhy a řadí se k zoologickým vzácnostem. Několik desítek posledních párů hnízdí ve volné přírodě v Turecku a v Maroku.

„Zahájeny proto byly záchranné projekty v Rakousku, Německu či Španělsku, snažící se odchovávat ptáky v zajetí, vypouštět je do volné přírody a dokonce je učit táhnout na jih. Občas ale vše nevyjde dle představ chovatelů a někteří ptáci odlétají opačným směrem, což je i případ Seraphiny,“ přiblížil Jiří Flousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám