Hlavní obsah

Sobotka utrpěl na jihu Moravy porážku, nový krajský předseda patří mezi haškovce

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zachmuřeně opouštěl v sobotu po poledni krajskou konferenci jihomoravské ČSSD předseda strany Bohuslav Sobotka. Před hlasováním podpořil dosavadního krajského předsedu Václava Božka, ovšem delegáti dali jasnou většinu hlasů Zdeňku Dufkovi, který patří do tábora Michala Haška. Ten stál v čele tzv. puče proti Sobotkovi těsně po volbách.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Mezi prvními gratulanty novému předsedovi jihomoravské ČSSD Zdeňku Dufkovi (vpravo) byl hejtman Michal Hašek.

Článek

Přestože neúspěšní odpůrci Sobotky se už vzdali čelných postů ve straně, v Brně ukázali, že je potřeba s nimi stále počítat jako s významnou silou.

„Spor uvnitř ČSSD se tímto výsledkem vrací znovu na začátek, začíná další kolo snahy rozbíjet sociální demokracii. Tito lidé se měli nějaký čas držet zpátky, protože to, co provedli straně po volbách, nás velmi poškodilo. Pokud se teď po několika týdnech hrnou zase do funkcí, tak to straně nepomůže. Není to dobrá personální volba a je vidět, že nemoc ČSSD je mnohem hlubší, než jsme si mysleli,“ nebral si Sobotka servítky těsně po volbě.

Dufek nechce dělit ČSSD na dva tábory

Nový předseda jihomoravské ČSSD Dufek, který patří do okruhu blízkých Haškových spolupracovníků, výsledek voleb odmítl interpretovat konfrontačně. „Musí skončit doba, kdy jsme se dělili na nějaké tábory. Máme před sebou vládní odpovědnost, takže musíme podporovat naše vedení a současně se připravovat na nové volby, které nás čekají v dalším roce. Nestavěl bych výsledek do antagonické pozice, prostě předseda Sobotka měl nějaký názor a většina delegátů jiný. Věřím, že dokážeme řešit problémy, které nás trápí a že budeme spolupracovat,“ řekl Právu Dufek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odjížděl z konference zachmuřený.

Tejc s volbou spokojen

Podle Haška by měla strana pod novým vedením na jihu Moravy hlavně přesvědčit voliče, aby dali ČSSD hlasy v dalších volbách.

„Nenálepkoval bych lidi na haškovce a sobotkovce, Zdeněk Dufek pracoval v týmu, který jsem vedl jako hejtman, takže je jasné, že po této stránce k sobě máme blízko. Nicméně věřím, že se bude snažit spojit názorové proudy krajské organizace. Nejsme stranou jednoho muže na centrální ani krajské úrovni. Teď je potřeba prosadit krajské priority v poslanecké sněmovně, jako je dálnice z Brna na Vídeň, z Brna na Svitavy nebo dokončení velkého městského okruhu v Brně. Tyto krajské priority by měly mít podporu našeho nového jihomoravského předsedy i budoucího premiéra Sobotky,“ konstatoval Hašek.

Spokojen s volbou byl i Jeroným Tejc. „Důležité je, že jsme předsedu zvolili hned na první pokus. Jak znám Zdeňka Dufka, tak věřím, že se mi podaří organizaci spojit, jak to slíbil. Každý máme právo na názor, měl ho i pan předseda Sobotka, ale nemyslím si, že výsledek této volby by měl být pro něj nějakým vzkazem. Delegáti rozhodli v tajném hlasování, každý se mohl rozhodnout na základě diskuze,“ usmíval se Tejc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám