Hlavní obsah

Armáda přezbrojí, vojáci dostanou nové samopaly a pušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čeští vojáci budou od roku 2020 používat již pouze nové pušky, samopaly a pistole. Kompletní přezbrojení již čeká pouze na podpis smlouvy s Českou zbrojovkou. Ta na základě zakázky dodá 9700 útočných pušek ČZ 805 Bren, téměř 500 samopalů Scorpion a více než 7000 pistolí ČZ 75 Phantom. Armáda za ně zaplatí 1,25 miliardy korun. Oznámil to v pátek ministr obrany v demisi Vlastimil Picek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Útočná puška ČZ 805 Bren

Článek

Do konce roku skončí první etapa přezbrojení vojska. V ní obrana za 1,2 miliardy korun nakoupila už 8000 pušek Bren v kratší i prodloužené verzi, 600 samopalů a 5600 pistolí. Nové zbraně byly primárně určeny pro bojové jednotky. V druhé fázi je dostanou i další armádní útvary. "Druhou etapou dokončíme přezbrojení celé armády," řekl v pátek náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Podle náměstka ministra obrany Daniela Koštovala stojí jedna puška Bren zhruba 78 000 korun i s příslušenstvím. Pistole "čezeta" vyjde na více než 13 000 a samopal Scorpion na částku přesahující 44 000 korun.

Foto: Armáda ČR

Samopal Scorpion EVO a útočná puška ČZ 805 BREN

S přezbrojením celé armády počítala obrana již v roce 2009, kdy schválila první fázi nákupu nových zbraní. Pušky ČZ 805 Bren tehdy začaly nahrazovat dnes již zastaralé samopaly vzor 58, které v armádě sloužily půl století.

Vojáci dostanou i nové příslušenství

Nákup zbraní je součástí širšího armádního projektu Voják 21. století, který má ozbrojené síly posunout do nové éry. Kromě pušek vojáci mají i nové příslušenství. Ke zbraním mají zaměřovací systémy, laserové značkovače, podvěsné granátomety, přístroje pro noční i denní vidění.

Foto: Armáda ČR

Pistole ČZ 75 SP-01 PHANTOM 9mm Luger

Podle informací uvedených na webu ministerstva obrany používají čeští vojáci také lehké kulomety Minimi, protitankové zbraně RPG-75 a RPG-7, ruské kulomety NSV, univerzální kulomety vzor 59, tankové kulomety PKT, granátomety AG-17, automatické kanóny 2A42, kulomety KPVT, samopaly Škorpión vzor 61 a postupně vyřazované samopaly vzor 58.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Samopal vzor 58

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám