Hlavní obsah

Rusnok s Ficem podepsali smlouvu o vzájemném uznávání dokladů o vzdělání

Praha

Premiéři České a Slovenské republiky Jiří Rusnok a Robert Fico podepsali ve čtvrtek v Praze smlouvu o vzájemném uznávání dokladů o vzdělání mezi Českou a Slovenskou republikou, což pomůže absolventům vysokých škol.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiéři ČR a SR Jiří Rusnok a Robert Fico podepsali smlouvu o vzájemném uznávání vysokoškolského vzdělání.

Článek

Nová smlouva nahrazuje někdejší dohodu o uznávání dokladů o vzdělání. Důvodem vzniku smlouvy jsou zejména změny v legislativě obou zemí. Smlouva ale nepočítá s uznáváním dokladů kvůli přístupu k regulovaným povoláním, ani s uznáváním titulů docent a profesor.

V Česku studuje kolem 24 000 Slováků.

Fico se v Praze vyjádřil také k otázce extremismu. Jeho nárůstu prý může vláda čelit i tím, že zvládne řešit takzvanou romskou problematiku. Slovenský premiér tak reagoval na dotaz, co zamezí ve středoevropském prostoru nárůstu popularity lidí, jako je slovenský pravicový extremista Marian Kotleba. Ten se o víkendových volbách nečekaně stal županem (hejtmanem) Banskobystrického kraje. [celá zpráva]

Je na vládách, jak se k problému postaví, řekl Fico

"Myslím si, že Slovensko dlouhodobě čelí problému, jemuž říkáme romský problém. Je na vládách, jak se k tomuto problému postaví," uvedl Fico. Dodal, že slovenský parlament schválil návrh zákona, podle něhož každá osoba, která je odkázána na sociální dávky, musí vykázat veřejně prospěšnou práci, jinak je vymazána z evidence.

Takový systém by uvítal i premiér v demisi Jiří Rusnok v Česku, podobný systém v minulosti v Česku zrušil Ústavní soud. Podle Rusnoka je třeba se k systému, kdy dávky jsou podmíněny pracovní či vzdělávací aktivitou, vrátit, ale tak, aby to vyhovovalo i Ústavnímu soudu. Podle Rusnoka nárůstu extremistických sil zamezí i zajištění rovných příležitostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám