Hlavní obsah

Poláci obsadili hraniční přechody

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poláci dávají především českým turistům ochutnat dobu před šesti lety, kdy mezi Českem a Polskem padly díky vstupu obou zemí do schengenského prostoru hraniční závory. Konference OSN o změně klimatu ve Varšavě přiměla Polsko do 23. listopadu zavést standardní hraniční režim spojený s namátkovými kontrolami a uzavřením tzv. zelené hranice.

Polsko kontroly na hranicíchVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Možnost legálně překročit česko-polskou hranici se načas omezila pouze na oficiální turistické a silniční hraniční přechody. Kolony aut a autobusů obsazenými o víkendu zvlášť před Vánoci koupěchtivými turisty zvláštní hraniční režim alespoň na přechodu v Náchodě-Bělovsi nezbrzdil. Poláci zbytečně nešikanují a kontrolované vozy vybírají namátkově podle letité zkušenosti pohraničních policistů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Polští pohraničníci

„Kdybychom kontrolovali skutečně každý vůz, stály by kolony aut, autobusů a kamiónů přes celý Náchod a možná až do nedaleké České Skalice. Valná většina Čechů jede zvlášť o víkendu nakupovat na tržnici do příhraniční tržnice v Kudowě Zdróji a nechceme jim cestu beztak zkomplikovanou stavbou kruhového objezdu za Náchodem zbytečně ztěžovat. Během dvanáctihodinové služby jsme zastavili okolo třinácti aut a autobusů. Lidé to chápou a zatím se nikdo nepohoršoval,“ tvrdila v sobotním Náchodě-Bělovsi trojčlenná hlídka polských policistů.

Projel jsem v pohodě

„Projel jsem v pohodě a ještě mi zasalutovali,“ podotkl řidič jednoho z mnoha českých autobusů seřazených v sobotu na parkovišti tržnice v Kudowě Ždróji.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Polští pohraničníci

„Cílem kontrol je minimalizovat bezpečnostní rizika spojená s pořádáním varšavské konference a zabránit vstupu nežádoucích osob na polské území,“ dodali policisté. Služba na česko-polské hranici nepředstavuje v sychravém listopadu žádný med. Buňku, kde policisté kdysi našli alespoň trochu teplé zázemí, nahradil stan a dodávka polské hraniční stráže.

„Většina z nás tady sloužila v době, kdy zde probíhal standardní hraniční režim. Takže žádná velká změna. Načas jsme se vrátili do minulosti,“ popsali mimořádnou službu polští policisté.

Kontroly mohou odhalit zloděje

Policisté kvůli unijní databázi vysvléknou každého vylustrovaného turistu takříkajíc do spodního prádla. „Databáze umožňuje okamžitě zjistit, o koho jde a případně odhalit hledané osoby i kradená auta. Nejde tedy pouze o administrativní opatření. Má to zkrátka svůj smysl,“ popsali policisté. „Doposud nebyl žádný problém a doufejme, že to takhle půjde dál,“ podotkli.

Poláci takto slouží na 126 hraničních přechodech s Českou republikou, Německem, Slovenskem a Litvou a navíc na 18 letištích a mnoha přístavech.

Varšava od pondělí představuje místo schůzky vedoucích představitelů a ekologických expertů ze 190 zemí. Účastníci v pořadí 19. konference o změně klimatu se budou snažit připravit základy pro dohodu o snižování exhalací skleníkových plynů, která by mohla být uzavřena za dva roky v Paříži.

Reklama

Výběr článků

Načítám