Hlavní obsah

Kvůli zdravotním knížkám obvinila policie dvě osoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie obvinila kvůli elektronickým zdravotním knížkám vzešlým z projektu IZIP dvě osoby z pletichy při veřejné soutěži. Hrozí jim až osm let za mřížemi, uvedl v pátek Pavel Prygl z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Trestní oznámení podal loni tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), podle ministerstva se ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) kvůli projektu IZIP zbytečně ztratilo 450 miliónů Kč.

Stíhání zahájil policejní Útvar odhalování korupce a finanční kriminality ve čtvrtek. V případu elektronických zdravotních knížek používaných VZP byl jeden člověk obviněn z trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a druhý z navádění ke stejnému činu.

„Protiprávní jednání, které jim je kladeno rozhodnutím policejního orgánu za vinu, má souvislost s řízením o uzavření jedné ze smluv mezi VZP ČR a firmou IZIP, a. s., v roce 2008,“ uvedl Prygl.

Projekt IZIP
Za projekt IZIP zaplatila VZP v průběhu deseti let téměř dvě miliardy korun, nepodařilo se jí ho ale plošně rozšířit. Kvůli tomu byla pojišťovna z různých stran kritizována. Elektronické zdravotní knížky, ve kterých mají pojištěnci záznamy o svém zdraví, nemocech a užívané léčbě, zůstávají zatím součástí aktiv společnosti IZIP, v níž má VZP 51 procent akcií.

Koho se obvinění týká, nechtěl státní zástupce upřesnit. Obviněným hrozí dva až osm let vězení. „Trestní stíhání není vedeno vazebně,“ doplnil.

Heger měl podezření na půlmiliardovou škodu

Trestní oznámení, které vedlo k vyšetřování, podal v září roku 2012 tehdejší ministr zdravotnictví Heger. „Dosavadní nálezy jsou natolik závažné, že existuje podezření ze spáchání trestných činů při nakládání s veřejnými prostředky s celkovou škodou přesahující 450 miliónů korun,“ řekl tehdy.

Společnost IZIP loni v září v prohlášení pro ČTK uvedla, že se ji ministr snaží cíleně zlikvidovat. Smluvní vztah s VZP je podle firmy transparentní, společnost si není pochybení vědoma. Spoluzakladatelé IZIP, europoslanci ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch, tehdy prohlásili, že společnost byla opakovaně vyšetřována a kontrolována, ale nic se neprokázalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám