Hlavní obsah

ODS se zlobí na STAN. Ti jim lanaří starosty

Právo, Jan Martinek, Oldřich Danda

ODS rozezlila iniciativa hnutí Starostů a nezávislých, kteří chtějí lákat starosty za ODS do svých řad, aby za ně kandidovali v komunálních volbách, které budou příští rok. Podle nich je takové jednání neférové. Hnutí STAN, které je v parlamentu v barvách TOP 09, se naopak hájí tím, že starostové za ODS u nich nezřídka sondují sami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Starostů a nezávislých a místopředseda TOP 09 Petr Gazdík

Článek

Lanaření modrých starostů velmi vadí místopředsedovi ODS Jiřímu Pospíšilovi. „V době, kdy dominuje levice, by pravicové strany měly se sebou komunikovat a spolupracovat, ne se požírat. Připadá mi velmi neférové, že se nám partnerská strana snaží přetáhnout komunální politiky. Těmito nekolegiálními akty se pravice oslabuje,“ uvedl pro Právo Pospíšil.

Ten zároveň vzkázal váhajícím starostům, že by jim přeběhlictví úspěch stejně nezaručilo. „TOP 09 nedopadla ve volbách nijak zázračně. To, že dostala o tři nebo čtyři procenta více než my, neznamená jejich vyšší šance na úspěch v komunálních volbách,“ varuje Pospíšil.

Je to drobná prasárnička, ale nic protizákonného
senátor Jaroslav Kubera

Podobně mluví poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová. „Místo aby spolu pravicové strany kooperovaly, tak si vzájemně vykrádají lidi na kandidátkách. To mi fér nepřijde. Také jsem před volbami dostávala různé nabídky, za koho bych mohla kandidovat, ale jsem v ODS patnáct let. Přece nepřevléknu kabát,“ řekla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Jaroslav Kubera

Šéf senátorů a teplický primátor Jaroslav Kubera je shovívavější. „Je to drobná prasárnička, ale nic protizákonného. Doufám, že se jich moc nenechá nachytat. Svědčilo by to o jejich programové pevnosti,“ sdělil Právu Kubera.

Strach z hromadného úprku starostů nemá ani starosta Mladé Boleslavi Raduan Nwelati. „Jestli někdo z nich chce být součástí strany, kterou řídí Kalousek, je to jeho rozhodnutí. Já to určitě nebudu,“ řekl Právu.

Lovu ptáků zdar

Předseda hnutí Starostů a nezávislých Petr Gazdík Právu nicméně upřesnil, že jeho hnutí se nechystá oslovit starosty, kteří jsou členy ODS, ale pouze ty, kteří byli zvoleni jako nezávislí. Právě těm se chystají na jaře poslat dopis.

„Nechceme tunelovat členskou základnu ODS, ale oslovíme ty, kteří kandidovali na jejich kandidátkách jako nezávislí,“ řekl Gazdík.

Dodal, že je již delší dobu kontaktují desítky až stovky starostů a zastupitelů, nejvíce z ODS, a sondují, za jakých podmínek by mohli jít do voleb jako nezávislí.

„Obrací se na nás, hlavně starostové za ODS, protože mají problém. Když chtějí na kandidátku získat místní osobnosti − lékaře, učitele, podnikatele –, tak ti jim to odmítají, že na kandidátku ODS už nechtějí,“ dodal.

Kandidovat za štítem STAN se totiž všem, kteří nechtějí už být spojováni s nějakou velkou politickou stranou a chtějí do voleb jít jako nezávislí, vyplatí. „Pokud by totiž kandidovali samostatně, tak musí sehnat podpisy sedmi procent voličů,“ vysvětlil Gazdík.

Foto: Petr Horník, Právo

Členové strany TOP09 při čekání na výsledky předčasných voleb do poslanecké sněmovny. Michnův palác. Na snímku Karel Schwarzenberg.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nepovažuje získávání zajímavých lidí na kandidátky z řad ODS či nezávislých, kteří za ODS již kandidovali, za nemorální. Do TOP 09 se podle něj příliš nehrnou.

„U mě se zatím nikdo nehlásil. Ale pokud se starostům podaří zlanařit někoho zajímavého, tak jim můžu vzhledem k ročnímu období říci: lovu zdar,“ řekl Právu Schwarzenberg. Dodal, že je ale nutné, aby se k nim na kandidátky nehrnuli nečestní lidé.

Na nestraníky líčí ale i ODS

Na nestranické osobnosti ale má políčeno i ODS: ve sněmovních volbách například uspěl exministr školství Petr Fiala, který vedl jihomoravskou kandidátku jako nezávislý. Právě on se hodlá zasadit o to, aby takových tváří měla ODS do příštích voleb víc. Je to i názor Černochové, podle které ODS až do minulých voleb zbytečně trvala na stranictví svých kandidátů.

„Je to nesmyslný požadavek. Člověk, který má pravicové názory, rozhodně nemusí mít stranickou legitimaci, aby za nás mohl kandidovat,“ podotkla pro Právo Černochová.

Foto: Petr Horník, Právo

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)

K hnutí STAN se nepřidají někteří bývalí komunální politici, kteří byli dříve členy ODS. Starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík Právu řekl, že do pražských komunálních voleb bude zřejmě kandidovat za nějaké sdružení pražských starostů. „Takovou myšlenku jsem prosazoval už v lednu, kdy jsem začal mít problémy v ODS. Starostové malých městských částí se teď začínají sdružovat. Je tam možnost úspěchu,“ řekl Zoufalík.

Bývalý poslanec ODS, rebel Tomáš Úlehla, chce zase ve zlínských komunálních volbách kandidovat za sdružení Zlatomodrý Zlín.

Reklama

Výběr článků

Načítám