Hlavní obsah

Sobotka přešel do ofenzivy, svolal jednání a chce prosadit mimořádný sjezd

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v úterý přišel s dalším protitahem proti svým odpůrcům. Na neděli 10. listopadu svolal klíčové jednání ústředního výkonného výboru, nejvyššího orgánu ČSSD mezi sjezdy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve volebním studiu ČSSD v Praze, kde 26. října sledoval výsledky voleb do Sněmovny.

Článek

Novinkám řekl, že chce na rokování prosadit konání mimořádného sjezdu strany v březnu 2014.

V uplynulých dnech Sobotka hovořil i o tom, že si na jednání nechá potvrdit mandát lídra poté, co jej předsednictvo vyzvalo k  odchodu z čela strany a vyškrtlo z týmu, který by měl jednat s potenciálními koaličními partnery.

O mimořádném sjezdu hovořil i místopředseda Michal Hašek, který je považován za Sobotkova hlavního oponenta ve vedení ČSSD. Ten v pondělí uvedl, že bude žádat „o svolání mimořádného sjezdu hned po dokončení jednání o nové vládě”.

Spor ve straně by mohl dál eskalovat odpoledne, kdy se bude volit předseda poslaneckého klubu ČSSD. Kandiduje Jeroným Tejc, který je příznivcem Haška, podle některých informací se ale o post bude ucházet i Sobotkův stoupenec. Uvažuje se o Lubomíru Zaorálkovi. Podle informací Práva by to ale mohl být i Jan Hamáček. Někteří zvolení poslanci chtějí neutrálního kandidáta.

Předsednictvo Sobotku vyšachovalo

Předsednictvo strany v neděli večer rozhodlo, že Sobotka už není ve vyjednávacím týmu o vládě. „Předsednictvo ČSSD neschvaluje vyjednávací tým schválený politickým grémiem ČSSD dne 26.10. 2013. Předsednictvo ČSSD pověřuje vedením jednání o sestavení Vlády ČR Michala Haška a určuje vyjednávací tým k jednání o sestavení vlády ve složení: Michal Hašek, Lubomír Zaorálek, Jeroným Tejc a Milan Chovanec,” usneslo se předsednictvo.

Kdo hlasoval pro návrh
Vlasta Bohdalová, Petr Dolínek, Jaroslav Drozd, Lenka Fojtíková, Michal Hašek, Petr Hulinský, Milan Chovanec, Lenka Kadlecová, Martin Netolický, Roman Onderka, Irena Ropková, Jiří Rozbořil, Adam Rykala, Zdeněk Seidl, Radek Schefner, Zdeněk Škromach, Milan Urban, Jana Vaňhová, Markéta Wernerová, Jiří Zimola
Kdo hlasoval proti
Karel Březina, Richard Dolejš, Richard Falbr, Alena Gajdůšková, Petr Krčál, Hana Orgoníková, Jiří Petrů, Bohuslav Sobotka, Martin Starec, Milan Štěch, Petr Vícha, Václav Votava, Lubomír Zaorálek

Předsednictvo také vyzvalo Sobotku, aby přijal odpovědnost za nejhorší volební výsledek ČSSD v historii a rezignoval na funkci předsedy. To Sobotka odmítl s tím, že má mandát od ústředního výkonného výboru strany a od sjezdu.

Reklama

Související články

Zeman: Sobotka by měl jít

Prezident Miloš Zeman v neděli vyzval předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, aby vyvodil osobní odpovědnost z nízkého volebního zisku a rezignoval na funkci v čele...

Výběr článků

Načítám