Hlavní obsah

Řidiče, který odmítl cestovat na odběr krve, se zastal Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Nejvyššího soudu (NS) našel zastání řidič, který po nehodě v roce 2008 odmítl cestovat na vyšetření krve na přítomnost alkoholu. Muž cestu na vyšetření odmítl s tím, že by ve voze musel zanechat dva psy, a navíc u sebe ani neměl peníze, aby se mohl z nemocnice dostat zpět k vozu. Podle NS měly být zohledněny specifické okolnosti případu, plyne z rozsudku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nehoda se stala v roce 2008. Řidič Škody 125 nedal v obci přednost mercedesu, který po střetu narazil ještě do dalšího stojícího vozidla. Když na místo přijela policie, řidič škodovky nadýchal půl promile alkoholu a souhlasil s lékařským vyšetřením.

Na blízké poliklinice však nebyl nikdo, kdo by mohl odběr provést. Policie proto muže chtěla odvézt do nemocnice v Českém Krumlově. Předem řidiče upozornila, že jej nedopraví zpátky na místo nehody.

Chtěl se stavit doma

Řidič požádal policisty, aby se aspoň cestou stavili u něho doma, kde chtěl nechat oba psy a vzít si peníze na cestu zpátky.

Když mu policisté nechtěli vyhovět, odmítl se podrobit odběru vzorků, což je v přestupkovém řízení i u soudu považováno za přitěžující okolnost. V soudním sporu s pojišťovnou přesto zprvu uspěl muž – na jeho stranu se postavil Okresní soud v Českém Krumlově.

Prokázal dobrou vůli, poukázal NS

Krajský soud v Českých Budějovicích ale v roce 2011 verdikt změnil a nařídil řidiči zaplatit pojišťovně více než 100 tisíc korun. Okolnosti, za kterých odmítl vyšetření, nelze podle krajského soudu považovat za „zákonem stanovené důvody hodné zvláštního zřetele“.

NS nyní rozhodl, že krajský soud řidičovu situaci po nehodě podcenil. Muž nevěděl, jakým způsobem a za jak dlouho se dostane domů a ke svým psům. O jeho dobré vůli navíc svědčí to, že zprvu souhlasil s odběrem krve v blízké poliklinice.

NS připustil, že každý řidič musí do určité míry počítat s rizikem nehody a s možností, že bude policií vyzván k vyšetření na alkohol.

„Jen stěží však mohl dovolatel předpokládat při jízdě v obci, kde bydlel, že bude za účelem vyšetření odvezen do jiného města, odkud se bude muset dopravit vlastními silami,“ stojí v rozsudku senátu s předsedou Pavlem Příhodou.

Případem se znovu bude zabývat Krajský soud v Českých Budějovicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám