Hlavní obsah

Bakala by měl podle Zemana říct, zda si našetřil na horší časy

Novinky, jov
Brusel
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v Bruselu v souvislosti s plánovaným uzavřením dolu Paskov opřel do podnikatele Zdeňka Bakaly. Podle Zemana by si skutečně schopný podnikatel měl střádat finance na horší časy do rezervního fondu. Bakala by podle prezidenta měl sdělit, zda takový fond má.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Pokud si ho nevytvořil, tak lze s úspěchem pochybovat o jeho podnikatelských schopnostech,“ řekl Zeman.

Společnost New World Resources (NWR), která důl Paskov provozuje skrz OKD, v úterý rozhodla o uzavření dolu. Proti tomu se ale bouří horníci. V úterý jich v centru Ostrav demonstrovalo zhruba 2500. [celá zpráva]

Prostřednictvím Bakalovy černouhelné firmy OKD vlastní NWR v Česku čtyři doly. Kromě Paskova to jsou ještě Darkov, Karviná a ČSM. Loni se v dolech OKD vytěžilo 11,2 miliónu tun uhlí. Kromě toho NWR vlastní polský důl Debiensko.

Za první pololetí letošního roku vykázala těžební společnost NWR ztrátu přibližně 396 miliónů eur (asi 10 miliard korun). Loni ve stejném období přitom hospodařila se ziskem 35 miliónů eur. Společnost OKD je s 13 tisíci pracovníky největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám