Hlavní obsah

NWR rozhodla. Důl Paskov zavře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důl Paskov na Frýdecku-Místecku bude uzavřen. V úterý to potvrdila společnost New World Resources (NWR), která jej skrze OKD provozuje. Důvodem je nerentabilita další těžby. Pokud se bude český stát podílet na sociální těžbě, může důl skončit až v roce 2018. Ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014, řekl mluvčí firmy Marek Síbr.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Paskov na Frýdecko-Místecku.

Článek

O přesných podmínkách uzavření chce NWR jednat s vládou a akcionáři.

Ministr průmyslu v demisi Jiří Cienciala řekl, že podíl státu na těžbě je možný. "Je to jedna z možných variant, ale hlavní je, s čím přijde vlastník," řekl Cienciala. O řešení důsledků hrozícího masového propuštění z velkých podniků v Moravskoslezském kraji bude ve středu jednat vláda.

V dole momentálně pracuje zhruba 3000 lidí. O finanční neúnosnosti těžby firma informovala již ve výroční zprávě zveřejněné počátkem září. Tehdy však ještě nebylo známé výsledné řešení.

Těžba v dole je nerentabilní, zvláště po poklesu výkupních cen uhlí. Náklady na vytěžení tuny uhlí jsou v tomto dole 5000 korun a na trhu se tato tuna prodá za 3500 korun. Ročně se ztráta vyšplhá na 1,5 miliardy, a firmě se tak nevyplatí důl provozovat.

Horníci jsou proti

Horníci ale s uzavřením dolu nesouhlasí. V úterý jich demonstrovalo v centru Ostravy zhruba 2500. Kromě plánů na uzavření dolu kritizovali i návrh kolektivní smlouvy, která jim má snížit platy.

Mluvčí firmy Síbrt uvedl, že někteří horníci by už od příštího měsíce mohli z Paskova přejít na jiné doly OKD. "V dalších týdnech dokončíme sociální program pro Důl Paskov a technický plán likvidace dolu. Ve spolupráci s odborovými organizacemi oslovíme pracovní kolektivy a budeme zjišťovat, kolik zaměstnanců bude ochotno přejít na naše karvinské doly," uvedl Síbrt.

Prostřednictvím černouhelné firmy OKD vlastní NWR v Česku čtyři doly. Kromě Paskova to jsou ještě Darkov, Karviná a ČSM. Loni se v dolech OKD vytěžilo 11,2 miliónu tun uhlí. Kromě toho NWR vlastní polský důl Debiensko.

Za první pololetí letošního roku vykázala těžební společnost NWR, jejímž spolumajitelem je i český podnikatel Zdeněk Bakala, ztrátu přibližně 396 miliónů eur (asi 10 miliard korun). Loni ve stejném období přitom hospodařila se ziskem 35 miliónů eur. Společnost OKD je s 13 tisíci pracovníky největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji.

Anketa

Měl by stát dotovat těžbu ve ztrátovém dole?
ano
12 %
ne
88 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25134 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám