Hlavní obsah

Uplácení při dražbě trestné je, soud zrušil osvobozující verdikt

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Před třemi lety zaplatil obchodník s realitami Luboš Grossmann úplatek sto tisíc korun Miroslavu Gašparovičovi, aby odstoupil z dražby parcely nabízené Pozemkovým fondem ČR. Plzeňský okresní soud oba muže letos v dubnu zprostil obžaloby z pletich při veřejné soutěži s odůvodněním, že jejich jednání bylo sice nemorální, nicméně nenaplnilo znaky trestného činu. Krajský soud má jiný názor.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Žalobce nyní uspěl s odvoláním, když krajský soud osvobozující rozsudek zrušil a vrátil případ k novému projednání a rozhodnutí s tím, že podle jeho názoru žalované jednání trestné je.

„Řízení Pozemkového fondu za okolností popsaných v obžalobě mělo charakter veřejné soutěže a její ovlivňování, pokud se nezmění v novém řízení před okresním soudem důkazní situace, je žalovaným přečinem pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Pravoslav Polák.

Podle něho je tento právní názor pro okresní soud závazný a musí jej respektovat.

Vše se točí kolem veřejné soutěže z roku 2010, ve které nabídl Pozemkový fond jako náhradu za vypořádání restitučních nároků parcelu u Stříbra na Tachovsku. Tehdy o ni měl eminentní zájem podnikatel František Štefan.

Požádal proto restituenta Klementa Floriána, aby se soutěže zúčastnil s tím, že pokud ji vyhraje, pozemek od něho koupí.

Za úplatek odstoupí

V soutěži ale byli přihlášeni ještě další tři zájemci, z toho dva pracovali pro Grossmanna. Ten Štefanovi nabídl, že za půl miliónu korun zajistí, aby ze soutěže všichni odstoupili a pozemek tak mohl získat Florián.

Štefan se ale obrátil na protikorupční policii a peníze pod jejím dozorem předal Grossmannovi před zahájením soutěže v budově Pozemkového fondu v Plzni.

Z těchto peněz pak Grossmann vyplatil odstupné sto tisíc korun Gašparovičovi, který byl čtvrtým účastníkem soutěže, a zároveň z dražby stáhl oba své spolupracovníky. Grossmanna a Gašparoviče zatkli detektivové ještě v objektu Pozemkového fondu.

„Je pravda, že jsem od pana Grossmanna peníze převzal. Říkal mi, že má o ten pozemek zájem a abych mu ho přenechal,“ uvedl před soudem Gašparovič.

S Grossmannem se potkal před začátkem soutěže na chodbě Pozemkového fondu. „Přesvědčoval mě, abych do toho nevstupoval, ať mu předám nabídkový list, že ostatní si vyřídí. Napřed jsem odmítal, ale pak jsem se nechal přesvědčit částkou, kterou mi dal. Bylo to sto tisíc korun v pětitisícovkách uložených v obálce, kterou mi vložil do kufru,“ prohlásil dále Gašparovič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám