Hlavní obsah

Kandidátka ČSSD v Olomouckém kraji platí, soud návrh smetl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl návrh na vydání předběžného opatření, kterým chtěli členové ČSSD z Mohelnicka zabránit podání stranické kandidátky v Olomouckém kraji na krajském úřadu. Řekl to jejich právní zástupce Pavel Němec, který rozhodnutí soudu obdržel. Pro nespokojené straníky tím však spor nekončí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Němec uvedl, že návrh podle výtek soudu upraví a podá jej znovu s řádnou žalobou. Podobný spor řešili sociální demokraté také v Moravskoslezském kraji, i v tomto případě soud návrh zamítl. [celá zpráva]

V případě Olomouckého kraje kandidátku napadlo šest členů. Podle nich sestavení kandidátky neodpovídalo demokratickým principům, sestavena prý byla úzkým okruhem straníků a rozhodnuto bylo "za zavřenými dveřmi na sekretariátech".

Podle Němce se na něj obrátili už i straníci z Libereckého kraje. Problém se bude podle něj spíše rozšiřovat. Vedení krajské organizace však jakékoliv pochybení odmítá. Mohelničtí členové hrozili žalobami už loni na jaře při sestavování kandidátní listiny pro krajské volby.

K pražskému soudu bylo podáno v červenci a srpnu také pět žalob proti sociální demokracii. Ve čtyřech případech jde o zrušení členství celkem deseti bývalým členům ČSSD z Moravskoslezského, Olomouckého a Plzeňského kraje. Pátý případ se týká údajné nečinnosti vedení strany na podnět z regionu.

S výjimkou jedné žaloby figuruje ve všech jméno právníka Němce, který byl z ČSSD vyloučen pro údajné mediální poškozování strany. Nominaci na kandidátní listinu do předčasných voleb dostal za Mohelnici jako nečlen.

Reklama

Související články

ČSSD proti ČSSD, žaloba padla i na Plzeňsku

Se správní žalobou na ČSSD se potýkají sociální demokraté i v Plzeňském kraji. Nikoliv kvůli kandidátkám, jako na Olomoucku a v Moravskoslezském kraji, ale...

Výběr článků

Načítám