Hlavní obsah

Bobošíková už Klause vidí jako kandidáta pravice na premiéra

Právo, Jan Martinek

Exprezident Václav Klaus ještě nepotvrdil, v jaké roli se v politice znovu objeví, ale už se s ním počítá pro návrat do Strakovy akademie. Alespoň to tvrdí šéfka Suverenity Jana Bobošíková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus

Článek

Ta už Klause vidí jako nominanta na předsedu vlády. „Václav Klaus bude sjednotitelem pravice a jsem také přesvědčena, že bude kandidátem pravice na příštího premiéra,“ řekla v pondělí České televizi.

Podle Klause nová pravicová formace musí být řekou, do které „budou přitékat z nejrůznějších stran různé potůčky“.

Odcházejí další členové ODS

Zatímco ODS sestavuje kandidátky pro předčasné volby a o lídrech ve většině krajů se zatím jen spekuluje, stranickou palubu opouštějí další pasažéři. V pondělí oznámil odchod ze strany zakladatel Pravé frakce, bývalý předseda ODS Praha 11 Jiří Janeček. [celá zpráva]

Kromě něj a Šťastného z ODS už vystoupili bývalý plzeňský primátor Zdeněk Prosek a expředseda ODS v Hradci Králové Petr Štěpánek.

Exposlanec ODS Boris Šťastný Janečkův krok ocenil. „Každý potůček je důležitý, až z toho bude řeka,“ řekl v pondělí Právu Šťastný. Podle něj se teď čeká na Klause, aby vznik nového pravicového subjektu ohlásil. Ten v sobotu nevyloučil, že se pokusí zapojit do voleb. Zákulisní zdroje hovoří o tom, že odchody z ODS budou v tomto týdnu pokračovat.

Na celé planetě je zřejmě největší pravičák paní Bobošíková, která kandidovala v prezidentských volbách za komunisty. Pan Jiří Janeček, pravý pravičák, který, než se stal členem ODS, tak byl členem Mladých sociálních demokratů.
Jana Černochová (ODS)

ODS, které průzkumy veřejného mínění přisuzují od šesti do třinácti procent, připouští, že Klaus coby lídr nové strany by mohl už tak složitou situaci ještě řádně zkomplikovat. „Samozřejmě pro ODS nebude příznivé, pokud Václav Klaus bude přímo aktivně kandidovat za jiný politický subjekt,“ řekl místopředseda strany Jiří Pospíšil. Nedomnívá se však, že by současné odchody stranu před volbami poškodily.

„Pokud nové uskupení vznikne, jednoznačně už tak postiženou ODS ohrozí,“ soudí ale europoslanec ODS Ivo Strejček. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová označila za chybu takto drolit pravicové síly.

„To si nezasloužíte, pane profesore“

Do klausovců se v pondělí pustila poslankyně ODS Jana Černochová, která by podle některých spekulací měla zaujmout jedno z čelních míst pražské kandidátky ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)

„Na celé planetě je zřejmě největší pravičák paní Bobošíková, která kandidovala v prezidentských volbách za komunisty. Pan Jiří Janeček, pravý pravičák, který, než se stal členem ODS, tak byl členem Mladých sociálních demokratů. Pane profesore, opravdu chcete, aby se Vaším jménem zaštítilo toto panoptikální ,nejpravicovější z pravicových‘ uskupení? To si fakt nezasloužíte,“ napsala v pondělí Černochová na svůj facebookový profil.

Němcová přece jen do Prahy?

O Černochové se údajně uvažovalo, že by mohla dokonce pražskou kandidátku vést, pokud by se zvažovaná celostátní lídryně Němcová rozhodla nekandidovat za Prahu, ale třeba za středočeský region, kde údajně Němcovou také lákají, stejně jako předsedu Martina Kubu.

Němcová v pondělí připustila, že by šla do voleb za Prahu proti Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) či Jaroslavu Zavadilovi (za ČSSD).

„Pražská varianta určitě v úvahu padá a rozhodnuto stoprocentně není,“ řekla novinářům. „My o tom vážně hovoříme, není to tak, že bychom se nebavili, zda budu, nebo nebudu jedničkou v Praze, nejsou to žádné tajnosti,“ dodala.

Anketa

Přejete si, aby se Václav Klaus stal premiérem?
ano
10,2 %
ne
89,8 %
Celkem hlasovalo 11758 čtenářů.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus při přednášce na VŠE

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Černochová

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám