Hlavní obsah

Benešová musela vystoupit z ČSSD, aby za ni mohla kandidovat

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně spravedlnosti Marii Benešové hrozilo, že bude vyškrtnuta z volitelného pátého místa ústecké kandidátky ČSSD pro předčasné volby. Nesplňovala totiž podmínku členství ve straně po dobu šesti let. A tak nakonec došlo na netradiční řešení. Benešová vystoupila z ČSSD - a kandidatura na základě výjimky by jí měla být umožněna.

Foto: Petr Horník, Právo

Marie Benešová, advokátka a budoucí ministryně spravedlnosti ve vládě Jiřího Rusnoka.

Článek

Boj o Benešovou se vedl během celého pátku. Na jednání špiček strany, politického grémia, zazníval podle informací Práva odpor proti její kandidatuře ze strany šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky. Upozorňoval právě na to, že Benešová nesplňuje lhůtu členství v ČSSD pro účast v klání o Sněmovnu, kterou uvádí základní zákon strany, stanovy. Ministryni spravedlnosti přitom chybělo ke splnění lhůty jen pár týdnů. Situaci vyřešilo odpolední jednání předsednictva sociální demokracie v Lidovém domě.

Zde bylo nakonec zvoleno šalamounské řešení. Benešová ještě v pátek vystoupila z ČSSD, předložila rezignační dopis. A následně jí byla, stejně jako stávajícímu poslanci a středočeskému kandidátovi Stanislavu Humlovi (ex VV), předsednictvem, včetně Sobotkova hlasu, udělena výjimka.

Definitivní stvrzení její kandidatury musí ještě provést nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy, ústřední výkonný výbor, který zasedá v sobotu.

„Marie Benešová jako nestranička na pátém místě kandidátky v Ústeckém kraji byla ústřednímu výkonnému výboru navržena ke schválení. Osobně to velmi vítám,“ řekl v pátek Právu první místopředseda soc. dem. Michal Hašek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám