Hlavní obsah

Předčasné volby mohou přivést k moci komunisty, všímá si zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční agentury a zpravodajské servery reagují na úterní souhlas české Poslanecké sněmovny se svým rozpuštěním. Ta tak otevřela cestu k předčasným parlamentním volbám. Podle agentury Reuters to může přinést podíl na moci Komunistické straně Čech a Moravy (KSČM). Stalo by se tak poprvé od sametové revoluce v roce 1989, poznamenal Reuters.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vpravo) a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Archivní foto

Článek

Hlasování poslanců zaznamenaly všechny velké zahraniční agentury i významné deníky a zpravodajské portály. Spíše než komentářům se prozatím věnují objasněním okolností současné vnitropolitické krize.

"V očích mnoha lidí této desetimilionové země jsou komunisté spojováni s 41 lety útlaku. Ale tím, že strana byla dlouhou dobu mimo politický vliv, unikla obviněním z korupce a skandálům, se kterými se potýkaly vlády po pádu komunistického režimu," napsal Reuters.

Dodal, že favoritem voleb jsou sociální demokraté, kteří budou k vládnutí zřejmě potřebovat další podporu. Tu by jim mohli poskytnout právě komunisté.

Hlasování o rozpuštění SněmovnyVideo: Novinky

Britská BBC uvedla, že předčasné volby, které je možné čekat v říjnu, ukončí měsíce trvající politický chaos. List The Wall Street Journal napsal, že prvním úkolem nové vlády bude sestavit rozpočet pro nadcházející rok.

Analytici očekávají posun české politiky doleva, připomněla DPA. Tato německá agentura rovněž citovala komentáře některých českých médií, která považují za vítěze současné krize prezidenta Miloše Zemana. Rovněž upozornila na slova někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska, jenž v současném vývoji vidí Zemanovu snahu vytvořit z parlamentní republiky republiku prezidentskou.

Agentura AP napsala, že úterní postup poslanců se očekával a že cestu k předčasným volbám otevřel neúspěch úřednického kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka, který před dvěma týdny nezískal důvěru parlamentu. [celá zpráva]

AP s odvoláním na průzkumy veřejného mínění napsala, že rozzlobení voliči konzervativní Občanské demokratické strany ji za korupční skandály a úsporná opatření zřejmě potrestají. Vítězem se tak asi stanou sociální demokraté, což pro ně bude znamenat první návrat k moci od roku 2006.

Spor Lubomíra Zaorálka a Zbyňka Stanjury o odkaz 21. srpna 1968Video: Novinky

DPA v souvislosti s očekávaným volebním vítězstvím sociálních demokratů poznamenala, že strana je hluboce rozdělena na Zemanovy příznivce a odpůrce. Uvedla také, že někteří analytici považují za otevřenou otázku, koho Zeman v případě vítězství sociálních demokratů jmenuje premiérem. Místo předsedy Bohuslava Sobotky, který vystupuje proti prezidentovi, by to mohl být například jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Souhlas sněmovny se svým rozpuštěním musí ještě oficiálně potvrdit prezident Zeman, připomněla agentura APA. Zároveň ale dodala, že již dříve prohlásil, že v případě rozpuštění sněmovny vyhlásí volby na 25. a 26. října.

Anketa

Je pro vás přijatelné, aby se komunisté podíleli na vládě?
Ano
56,7 %
Ne
43,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 52197 čtenářů.

Související témata

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip a poslancem Jiřím Dolejšem

Reklama

Výběr článků

Načítám