Hlavní obsah

Za nelegální odpad z Německa padla rekordní pokuta

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za ilegálně přivezený odpad z Německa udělila liberecká pobočka České inspekce životního (ČIŽP) prostředí firmě Nisa Recycling rekordní pokutu ve výši 25 miliónů korun. Firma měla zlikvidovat tisíce tun plastů a starého textilu, které přivezla v roce 2004 do Arnoltic u Bulovky na Liberecku. Neudělala tak ani po pěti letech a navíc na sklonku minulého roku skládku někdo dvakrát po sobě úmyslně zapálil.

Foto: Foto archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Podle posudku ministerstva a Libereckého kraje zhruba 21 miliónů korun bude potřeba na odstranění skládky,“ vysvětlila výši pokuty vedoucí oddělení odpadů ČIŽP v Liberci Drahuše Hráská. Sama však pochybuje o tom, že firma pokutu zaplatí.

„Společnost prodala areál a nekomunikuje. Byla prodána občanu moldavské republiky. Dle našeho názoru tzv. bílému koni,“ řekla.

Podle jejích informací inspekce v této souvislosti již podala trestní oznámení na neoprávněné nakládání s odpady a manipulaci s obchodním rejstříkem. První případ policie stále šetří, v druhém oznámení spáchání trestného činu nezjistila.

Dovezli odpad, pak se firmy zbavili

Podivné majetkové změny ve firmě Nisa Recycling potvrdila i starostka Bulovky Romana Šidlová. „Ti, co sem odpad dovezli, se firmy zbavili. Teď má společnost za majitele někoho, kdo pravděpodobně ani neví, že je majitel. Jestli ten člověk vůbec existuje,“ sdělila.

Podle ní firma na Frýdlantsko přivezla na 15 tisíc tun odpadu. Při požárech shořela údajně asi čtvrtina.

„Je to pořád strašák. Nebezpečí zapálení stále trvá. Monitorujeme to ve spolupráci s policií. Máme tam nainstalované i fotopasti,“ dodala Šidlová.

Po posledních požárech se do jednání o odstranění odpadu zapojil i Liberecký kraj, malá obec s 900 obyvateli totiž milióny korun na likvidaci nemá.

„Existuje možnost, že by náklady na likvidaci odpadu mohly uhradit německé fondy. Kraj nám slíbil, že skládky by mohly zmizet do konce letošního roku,“ věří starostka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám