Hlavní obsah

Odveta za zveřejněné výslechy: Policie zvažuje vazbu pro Parkanovou

Právo, Jakub Troníček

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) může kvůli kauze nákupu letounů CASA pro českou armádu skončit ve vazbě. Pobyt za mřížemi jí hrozí kvůli tomu, že tento týden zveřejnila na internetu kompletní přepisy výpovědí svědků z celého případu, ve kterém je obviněna ze zneužití svých pravomocí.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlasta Parkanová ve Sněmovně

Článek

Právu to potvrdil státní zástupce Jan Kořán s tím, že policie v současné době vyhodnocuje, jaký dopad může mít zveřejnění policejních protokolů na další vyšetřování.

„V plánu jsou další úkony, které to samozřejmě může ovlivnit. Policejní orgán proto v současné době zvažuje, zda jsou důvody pro koluzní vazbu,“ konstatoval Kořán. Na hrozbu postihu Parkanové upozornil server Lidovky.cz.

Parkanová přepisy výslechů spolu s dalšími policejními dokumenty zveřejnila ve středu na svých internetových stránkách. [celá zpráva]

A kromě vazby si tím může vysloužit i další postih.

„Mám informace o tom, že někteří svědci se cítí zveřejněním těch výpovědí velmi dotčeni, protože to samozřejmě vedlo k jejich ztotožnění. Policie proto celou věc postoupí Úřadu na ochranu osobních údajů, který bude posuzovat, zda se nejedná o správní delikt,“ poznamenal Kořán.

Mezi zveřejněnými dokumenty je například výslech bývalého náčelníka generálního štábu a nynějšího ministra obrany Vlastimila Picka, expremiéra Petra Nečase (ODS), někdejšího šéfa resortu financí Miroslava Kalouska (TOP 09), ale také protokol s výpovědí hlavního svědka obžaloby, armádního pilota Karla Daňhela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám