Hlavní obsah

Strana LIDEM se začala rozpadat

Právo, rsk, tin
Aktualizováno

Po středečním hlasování o důvěře Rusnokově vládě, kterou předsedkyně LIDEM Karolína Peake svým odchodem ze Sněmovny nepřímo podpořila, zatímco zbylí poslanci LIDEM hlasovali proti důvěře, se strana začala rozpadat. Důvodem však není obrat Peake, ale fakt, že poslanci svůj hlas proti Rusnokově vládě nekonzultovali s členskou organizací.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Delegáti sněmu strany LIDEM

Článek

„Vzhledem k tomu, že nesouhlasím s jednáním vašich poslanců, kteří znamenají naprostý odklon od cílů strany LIDEM a jednají pouze na základě svého uvážení, bez jakékoliv diskuse s členskou základnou či krajskými představiteli, vystupuji s okamžitou platností ze strany,“ napsala místopředsedkyně krajské rady Moravskoslezského kraje Gabriela Gödelová, která zároveň Peake vyjádřila podporu.

V podobném duchu se neslo vyjádření člena jihomoravské buňky LIDEM Jiřího Volného. „Vzhledem k tomu, že situace ve straně LIDEM je naprosto nepřehledná a vyjma vás poslanci za tuto stranu absolutně nekomunikují s členskou základnou, ani s představiteli krajů, vystupuji ze strany LIDEM,“ uvedl.

Podle místopředsedy karlovarské buňky Petra Šimečka poslanci LIDEM ignorovali požadavky krajů. „Mnozí členové z naší organizace byli pro podporu Rusnokovy vlády. Konstatuji, že žádný z poslanců, ani krajský předseda nebyl schopen svolat členskou základnu v Karlovarském kraji a toto s námi probrat, proto nepovažuji svoje členství ve straně za přínosné, rezignuji na svou funkci místopředsedy a ze strany vystupuji,“ řekl.

Bez uvedení důvodu vystoupil ve čtvrtek ze strany také předseda středočeské krajské rady Robert Vondrovic. Ze strany a funkce generálního sekretáře odešel také bývalý asistent Peake Pavel Kotrba.

Poslanci LIDEM chtějí mimořádný sněm

Čtyři poslanci strany LIDEM (Dagmar Navrátilová, Jiří Rusnok, Lenka Andrýsová, Viktor Paggio) vydali ve čtvrtek prohlášení, v němž se pozastavili nad postupem Peake.

„Stranický postoj byl dlouhodobě znám, den před hlasováním jednala i republiková rada. Proto odmítáme některé hlasy z regionů kritizující postoj poslanců. Předsednictvo strany vyzve regionální radu ke svolání mimořádného sněmu, který rozhodne o osudu strany,” oznámili.

O přestupech k ODS Peake neví

Karolína Peake, která složila funkci předsedkyně LIDEM, podle svých slov neví o tom, že by někteří poslanci za její stranu vyjednávali o vstupu k ODS, jak se spekuluje. "Nemám takové informace, ale nepředpokládám, že by mi je za této situace řekli. Zřejmě měli takové nabídky už dříve. ODS bude potřebovat dobré kádry," řekla Právu Peake.

Ta rovněž novinářům sdělila, že měla již měsíc pocit, že se se svými stranickými kolegy názorově rozchází.

O příštím předsedovi LIDEM rozhodne republiková rada, která by se měla sejít příští týden. Peake prohlásila, že podle ní bude mít LIDEM i nadále na politické scéně své místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám