Hlavní obsah

Gazdík: Zeman bude chtít dokázat, že jsme neztratili většinu

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman nevěří, že koalice ODS, TOP 09 a LIDEM má stále většinu 101 hlasů. V případě, že dojde na další pokus sestavit vládu, pokud neuspěje premiér Jiří Rusnok, ji bude chtít znovu doložit. Právu to řekl šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Ten Zemana v pondělí navštívil v Lánech, kde hovořili o případné podpoře Rusnokova kabinetu.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Článek

„Bavili jsme se o tom, že by jako prezident měl hlavně dbát o to, jestli má vláda většinu, a ne o to, jestli je pravicová nebo levicová. A on mi na to řekl, že ty podpisy z června, které mu dala Miroslava Němcová, jsou už staré a nemají relevanci,“ řekl Právu Gazdík.

Dodal, že z toho nejde vyvozovat, zda Zeman uvažuje o tom, že by v druhém kole pověřil sestavením vlády šéfku Sněmovny  a místopředsedkyni ODS Němcovou.

„Chtěl by asi dokázat, že disponujeme 101 hlasy. Nenaznačil, že by dal druhý pokus koalici, ale nenabyl jsem pocitu, že by chtěl držet Rusnokovu vládu v demisi za každou cenu,“ dodal Gazdík.

O druhý pokus usilují i soc. demokraté. Ti ale nemají většinu. Tou alespoň podle výroků představitelů ODS, TOP 09 a LIDEM disponuje pouze bývalá vládní koalice.

Zeman poslední tři dny jednal se zástupci jednotlivých stran zastoupených ve Sněmovně, které se pokoušel přesvědčit k podpoře úřednické vlády. Zatímco ČSSD, KSČM a VV by ji mohly v hlasování o důvěře podpořit, ODS i TOP 09 jakoukoliv toleranci odmítají. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám