Hlavní obsah

Rusnok jede za Zemanem do Lán řešit podporu pro svou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman bude v neděli v Lánech hostit premiéra Jiřího Rusnoka. Přijme ho poté, co ho návštíví předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Na webové stránce Hradu to Zemanova mluvčí Hana Burianová.

Foto: Petr Josek, Reuters

Premiér Jiří Rusnok s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Zeman se tímto krokem zapojuje do snahy "svého" premiéra Rusnoka získat v Poslanecké sněmovně podporu pro projekt úřednické vlády. Ta má zatím získání důvěry značně nejisté.

Burianová řekla Novinkám, že prezident bude s Rusnokem probírat aktuální politickou situaci. Od premiéra bude Zeman chtít slyšet informace, jakým způsobem jednání o podpoře vládě probíhají.

"Budu pana prezidenta informovat o prvních týdnech fungování vlády. Stručně o přípravě programového prohlášení," sdělil Rusnok na dotaz Novinek, o čem bude se Zemanem jednat.

Lídři poslaneckých klubů dalších sněmovních stran přijedou do Lán v pondělí a v úterý.

Ekonoma Rusnoka prezident vybral do čela kabinetu, který zemi spravuje po pádu koaliční vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Ta musela odejít v důsledku skandálu spojeného s Nečasovou spolupracovnicí a přítelkyní Janou Nagyovou.

Koalice tvrdí, že má většinu, opozice chce volby

Opozice naléhala na rozpuštění Sněmovny a předčasné volby. Strany bývalé vládní koalice žádaly, aby mohly opět sestavit vládu s odůvodněním, že stále disponují potřebnou parlamentní většinou. O podpoře kabinetu, sestaveného zcela bez porady s parlamentními stranami, nejsou zatím přesvědčeny ani dosavadní opoziční strany. Zatím tak není vůbec jisté, zda Rusnokův kabinet, který nyní připravuje své programové prohlášení, k vládnutí potřebnou důvěru ve Sněmovně získá.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus: Fischer znehodnotil Rusnokovu vládu

Jméno ministra financí Jana Fischera znehodnotilo úřednickou vládu premiéra Jiřího Rusnoka, řekl bývalý prezident Václav Klaus. Prezident Miloš Zeman podle...

Filip: Rusnoka podpoříme až podle programu vlády

Premiér Jiří Rusnok započal kolečko vyjednávání s lídry politických stran, při kterém je chce přesvědčit k tomu, aby podpořili jeho vládu v hlasování o důvěře....

Výběr článků

Načítám