Hlavní obsah

I Gottwald použil k puči ústavu, vzkazuje Kalousek Zemanovi

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj mezi prezidentem Milošem Zemanem a politiky z bývalé koalice – hlavně lídry TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem – zesiluje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

K ostrým reakcím vyprovokoval exministry Zemanův výrok ve čtvrtečním Právu, kde řekl, že „pojem ústavní zvyklosti je idiotský“, a podotkl, že má právo tyto zvyklosti měnit, a tudíž může proti tradici jmenovat vládu, která nemá domluvenou podporu ve Sněmovně.

Kalousek vzpomněl na komunistický puč v únoru 1948 a na pozdější slova Klementa Gottwalda. „Z toho Zemanova výroku jde mráz po zádech. Nejde totiž nevzpomenout na slavný Gottwaldův výrok, že napustí do starých měchů nové víno. Také Gottwald použil k převratu demokratickou ústavu, pouze ji vykládal jinak,“ řekl Právu Kalousek.

Ústavní zvyklosti jsou podle něj důležité pro zachování vyvážené dělby moci ve státě. „Opovrhování ústavními zvyklostmi je cesta k autokratickému státu a oslabování právního demokratického státu,“ dodal místopředseda TOP 09. K ohýbání ústavy Gottwaldem se již v roce 1993 vyjadřoval Ústavní soud, který projednával zákon o protiprávnosti komunistického režimu. Tehdy jeho platnost potvrdil.

„Je to povstání proti Sobotkovi“

„Legalistické pojetí politické legitimace usnadňovalo po válce Klementu Gottwaldovi ‚naplňovat staré měchy novým vínem‘ a pak ‚legitimovat‘ únorový puč roku 1948 formálním dodržením ústavních procedur,“ konstatoval soud.

Podle předsedy TOP 09 Schwarzenberga je zarážející, že proti Zemanovu postupu více neburcují soc. demokraté. Pokud by nakonec ČSSD dala Rusnokově vládě důvěru, připomínalo by to podle něj situaci v roce 1933, když se k moci dostal Adolf Hitler a po volbách získal na svou stranu i některé pravicové partaje.

Jestliže hlava státu řekne, že ústavní zvyklosti jsou idiotské, je to jen krok k tomu, kdy řekne, že ústava je idiotská a že si může dělat, co chce.
Miroslava Němcová

„Když ČSSD podpoří Rusnoka, bude to strašně podobné, jako když v roce 1933 se tehdejší buržoazní strany více bály vlády soc. demokracie než Adolfka. Tak teď z obavy, že by tam byla vláda Miroslavy Němcové, podpoří radši Zemanovu vládu,“ řekl Právu.

Němcová v šoku, Kuba opatrný

Podle Schwarzenberga se vše rozhodne podle toho, jak silná bude většina 101 hlasů, o kterých bývalá koalice ODS, TOP 09 a LIDEM prohlašuje, že je má.

Pokud by Rusnokova vláda přece jen získala většinu, měli by podle Schwarzenberga dělat vše pro předčasné volby. „Poté by bylo lepší rozpustit Sněmovnu, ale nevím, jestli by to potom ještě šlo, protože je tady povstání proti Sobotkovi,“ poznamenal.

V tomto se Schwarzenberg rozchází se svým místopředsedou. Podle Kalouska má být Sněmovna rozpuštěna, pouze když se ukáže, že nejde sestavit vládu s většinou. „Pokud by tu byla nějaká vláda s většinou, tak není k rozpuštění důvod,“ poznamenal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová považuje Zemanův výraz za šokující. „Jestliže hlava státu řekne, že ústavní zvyklosti jsou idiotské, je to jen krok k tomu, kdy řekne, že ústava je idiotská a že si může dělat, co chce,“ řekla v ČT. Prezident podle ní bourá všechno, co bylo dlouhá desetiletí budováno.

Nedostane ani hlas

Němcová reagovala i na informace, že prezident chce s Rusnokem navštěvovat sněmovní kluby stran a přesvědčovat poslance, aby Rusnokově vládě dali důvěru. „Tomu se musím jen zasmát. Jestli má hodně času, ať na náš klub klidně přijde. Hlas nedostane ani jeden,“ řekla Němcová.

„Ani se mi nechce věřit, že prezident použil tento vulgarismus. Osobně považuji ústavní zvyklosti za mimořádně důležité pro fungování veřejné moci. Nepsaná pravidla, například morálka, ale mohou to být i ústavní zvyklosti, platí pro všechny vyspělé státy v civilizované společnosti,“ reagoval na Zemanova slova místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba se Zemanem nesouhlasí, ale k ostrému odsudku se nepřipojil. Podle něj jsou ústavní zvyklosti stejně důležité jako psané zákony.

„Určitě se mohou v čase měnit a vyvíjet, ale označit je za idiotské nepovažuji za šťastný výrok,“ uvedl Kuba.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc se prezidenta zastal. Poukázal na to, že zavedením přímé volby hlavy státu se změnila situace. „Ústavní zvyklost má své opodstatnění, na druhé straně o tom, že se mění ústavní zvyklosti, protože rozhodl o změně prezidentské volby, rozhodl parlament,“ poukázal Tejc.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

Podle šéfa komunistických poslanců Pavla Kováčika mohou být i nepsané ústavní zvyklosti. „Na místě pana prezidenta bych byl v posuzování těchto věcí shovívavější. Například britské právo je postaveno do značné části na zvykovém právu,“ podotkl.

Podle šéfky poslaneckého klubu VV Kateřiny Klasnové nemá Česko za sebou dlouhou historii parlamentarismu jako Británie, která má řadu nepsaných ústavních zvyklostí. „Naše ústava plně umožňuje prezidentovi nerespektovat dosavadní zvyklosti, zvláště pokud se v současné situaci jeví jako zjevná hloupost. Nikdo si nepřeje pokračování staronové Nečasovy vlády,“ sdělila Právu.

VV zvažují, že Rusnokovu vládu podpoří. Klasnová dodala, že většina 101 hlasů bývalé koalice je opřena o hlasy přeběhlíků. „A to vnímají voliči daleko útrpněji, než že se prezident rozhodl postupovat v souladu s psanou ústavou, nikoli s dosavadními zvyklostmi,“ podotkla.

Anketa

Je podle vás slovní spojení "ústavní zvyklosti" idiotské, jak tvrdí prezident Miloš Zeman?
Ano
69,2 %
Ne
30,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11888 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám