Hlavní obsah

Další čtyři koně Převalského se vydali z Prahy do Mongolska

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přesně v 15.00 se odlepila od země vojenská CASA se čtyřmi přepravními boxy na palubě. Již potřetí Zoo Praha vypravila koně, které vrací do jejich původního prostředí v Mongolsku.

Přemísťování koní do letadlaVideo: Novinky

 
Článek

Na mongolském letišti v Bulgan Sumu by měla výprava pražské zoo přistát v úterý kolem 9:00 našeho času. Poté je čeká přesun auty do národního parku Gobi B, kde budou klisny vypuštěny do aklimatizační ohrady. Tam zůstanou zřejmě až do jara příštího roku.

Jako čtvrtá klisna letěla náhradnice

Třetí transport v řadě se ovšem letos už od začátku potýká s nepříjemnostmi. „Transportujeme klisny Lotusz, Spange, Jácint a původně měla letět i Rosina. Ta si ovšem už v Dolním Dobřejově v chovné stanici začala v transportní bedně sedat. Byla neklidná a snášela to těžce, což by v důsledku mohlo vést až k úmrtí koně. Proto jsme místo ní naložili náhradnici Barcu. Ještě se vyřizuje výměna dokumentů, které jsme měli pro jistotu připravené,“ řekl těsně před odletem ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„Navíc teď jsme dostali zprávy, že se počasí v Bulganu začalo značně horšit, z čehož máme obavu. Na cestě nás čekají dvě mezipřistání v Kazani a Novosibirsku, po přistání pak ještě téměř devítihodinová cesta auty. Akce je to nesmírně náročná, u které prostě úspěch nikdy není zaručen,“ prohlásil opatrně Bobek s tím, že o průběhu cesty bude neustále do Česka informovat.

Letecký transport vyjde na 900 tisíc korun, které zahrada čerpá z konta Pomáháme jim přežít, ze vstupného, sponzorských darů a prostředků České rozvojové agentury.

Foto: Petr Horník, Právo

Odlet koní Převalského do Mongolska z vojenského letiště Kbely.

Piloti si možnost transportovat koně pochvalují. „Je to vynikající výcviková příležitost. Tento dopravní úkol je pro nás i jakýmsi benefitem, protože se učíme s nákladem přistávat na nezpevněné ploše, která nikde v Česku není. Počítáme s tím a budeme pražské zahradě k dispozici i v příštích letech,“ přislíbil pomoc Zoo Praha Bohuslav Dvořák, zástupce velitele Generálního štábu Armády ČR.

Osmi koním si daří v Mongolsku dobře

V Mongolsku už po stepích běhá osm pražských koní. V prvním transportu cestovala Lima, Kordula, Cassovia a hřebec Matyáš. Limá má nyní už roční hříbě a opět je ona i Cassovia březí. Sara, Anežka, Spela a Gréta, které do oblasti Khomiin Talu přicestovaly loni, nedávno opustily aklimatizační ohradu a měly by se zapojit do harému hřebce Erkhese. Navíc dvě z klisen bude možné sledovat on-line, protože byly označeny satelitními vysílači.

Foto: Petr Horník, Právo

Odlet koní Převalského do Mongolska z vojenského letiště Kbely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám