Hlavní obsah

Úředník z ministerstva si přivydělával na vlastní novele, Müllerová ho vyhodila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) odvolala z funkce ředitele odboru rodiny na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) Miloslava Macelu. Ten je autorem novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí, kvůli níž musí být proškoleno téměř 2000 pracovníků. Sám pak prováděl některá tato školení za peníze pro soukromé firmy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová

Článek

O odvolání informovala Mladá fronta Dnes (MfD), které to potvrdila ministryně v demisi Ludmila Müllerová.

Macela je autorem novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která měla dostat děti z ústavů do pěstounských rodin. Kvůli novele musí být proškoleno téměř 2000 pracovníků orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Některá tato školení pak podle deníku sám provedl a nechal si za to zaplatit.

„Měli jsme rozdílné názory na to, jak je novela zákona nastavena. Ale bylo toho víc,“ zdůvodnila Müllerová odvolání Macely.

Novela, která platí od ledna, uvrhla kvůli byrokratickým překážkám do finanční tísně Klokánky – zařízení, která pomáhají dětem v nouzi. Zákon navíc narazil na nezájem Čechů o profesionální pěstounskou péči, do níž mají již od příštího roku mířit všichni odebíraní kojenci, ročně jich je téměř 2000. Zatím je k dispozici jen 70 pěstounských rodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám