Hlavní obsah

Prezident se chová jako politická strana, tvrdí Peake

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake soudí, že prezident Miloš Zeman připomíná svým chováním politickou stranu. Napřed oslovil voliče se svým programem a teď se jim snaží zalíbit. V rozhovoru pro Právo také zapochybovala, že by se našlo dost poslanců na rozpuštění Sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfka LIDEM Karolína Peake

Článek

Jak na vás působí rozhodnutí Miloše Zemana jmenovat svou vládu? Je to podle vás jen rychlý nástroj k umožnění předčasných voleb?

Je to první pokus, který je od pana prezidenta naprosto konzistentní. Pan prezident se chová trochu jako politická strana. Oslovil voliče s nějakým programem a teď se jim snaží zalíbit. Na rozdíl od minulých, nepřímo volených prezidentů, kteří přece jen museli projevovat nějakou vděčnost stranám, které je zvolily.

Souhlasíte s Karlem Schwarzenbergem, že jmenováním prezidentské vlády proti vůli Sněmovny jsme na hraně ohrožení státu?

To si opravdu nemyslím. Máme přece jiné ústavní mechanismy, například Poslaneckou sněmovnu, která se může bránit vyslovením nedůvěry.

Podpořilo by vašich osm poslanců rozpuštění Sněmovny, které by vedlo k předčasným volbám?

O tom je v této chvíli těžké spekulovat. Nemyslím si, že se na takový krok najde dost poslanců. A to i v ostatních stranách, které o tom teď mluví, ale podle mého názoru je to jen blufování.

Reklama

Související témata:

Související články

Peake nevyloučila podporu Rusnokově vládě

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake nevyloučila, že by její strana mohla hlasovat pro vyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka. Strana však podle ní jasně...

Výběr článků

Načítám