Hlavní obsah

Premiér sliboval úplatek formou významných postů, stojí v policejním spisu

Zatímco premiér Petr Nečas (ODS) trvá na tom, že nabídka vysokých postů ve státní správě výměnou za loajalitu k vládě je standardním politickým postupem, policie to vidí úplně jinak. Ve vyšetřovacím spise Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) k současné rozsáhlé razii se v souvislosti s nabídkou „trafik“ pro poslance, kteří svým odchodem ze Sněmovny umožnili přežití vlády, objevuje jasné slovo. Úplatek.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

„Premiér Petr Nečas dal po 18. 9. 2012 slib prostřednictvím Jany Nagyové a Romana Bočka třem poslancům poskytnutí úplatku formou významných postů,“ cituje z policejního spisu server Idnes.

Podle něj se policisté opírají o odposlechy a SMS zprávy, které si mezi sebou vyměňovali Nečas, šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová, tehdejší poslanci ODS Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr a Roman Boček, někdejší náměstek na ministerstvech dopravy a zemědělství a nynější člen představenstva Českých drah.

Poslanci Tluchoř, Fuksa a Šnajdr nesouhlasili s daňovým balíčkem, s jehož schválením vláda spojila svou existenci. Odchodem z poslaneckých funkcí umožnili schválení zákona, a tím i přežití Nečasova kabinetu. Za vstřícný postoj měli získat lukrativní posty ve firmách se státní účastí – Fuksa šel například do Českého Aeroholdingu.

Nečas řekl, že šlo o klasický politický deal, který se děje běžně ve všech sférách politiky. „Neudělali jste to mnohokrát?“ položil Nečas otázku sociálnědemokratické a komunistické opozici i koaličním stranám.

Podle policie je spojnicí mezi kauzou Vojenského zpravodajství a trojicí poslanců šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová, která již byla obviněna z organizování zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám