Hlavní obsah

Ministerstvo práce dostalo pokutu 2,5 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) dostalo od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu 2,5 miliónu korun. Sankci úřad udělil za to, že ministerstvo podle něj neoprávněně v souvislosti s sKartami zpřístupnilo osobní údaje 336 558 osob České spořitelně. MPSV může do patnácti dnů proti rozhodnutí podat rozklad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V souvislosti s projektem sKaret je to pro MPSV v krátké době už druhá pokuta - ÚOOÚ mu v květnu uložil pokutu půl miliónu za to, že nedostatečně zabezpečilo osobní údaje lidí ve svém informačním systému. Odvolání proti půlmiliónové pokutě předseda úřadu Igor Němec zamítl.

"K pokutě 2,5 miliónu korun zvažuje ministerstvo další kroky s tím, že paní ministryně dvakrát předkládala na vládu změny zákona, které mohly tento problém vyřešit, chybu opravit a pokutě předejít," řekla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Vláda návrhy Ludmily Müllerové (TOP 09) ani jednou nepřijala.

Podle závěrů kontroly z konce ledna, ministerstvo neoprávněně předávalo spořitelně údaje příjemců dávek. Zákon o úřadu práce ho k tomu nezmocnil. Dělalo to jen podle smlouvy, kterou s bankou na provozování sKaret do roku 2024 uzavřelo.

Data nemůže spravovat soukromá banka

Smlouva podle ÚOOÚ nemůže chybějící zákonné zmocnění nahradit. Správou dat o výplatách dávek může ministerstvo podle zákona pověřit jen Českou správu sociálního zabezpečení, ne soukromou banku.

Ministerstvo se při předchozí pokutě hájilo tím, že se kontroloři nezabývali faktem, že resort údaje předává bankovní instituci. Ta prý musí chránit data klientů a dodržovat "bankovní tajemství", úředníci mají povinnost mlčenlivosti. Navíc spořitelnu kontroluje národní banka.

Resort uvedl, že banka nemá do jeho informačního systému přístup. To, že se spořitelna do systému nedostane či že data klientů chrání, je podle ÚOOÚ ale nepodstatné.

V souvislosti s sKartami prošetřovala policie trestní oznámení na bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišku. Po pětiměsíčním vyšetřování případ údajného neoprávněného nakládání s osobními údaji odložila, nejde prý o trestný čin, ale o správní delikt.

Vláda změny odmítla

Návrh Müllerové na úpravu systému sKaret odmítla vláda naposledy počátkem května. Doporučila ministryni, aby připravila ukončení projektu a intenzivně o něm jednala s Českou spořitelnou. Müllerová potvrdila, že doporučení bude respektovat, očekává sérii jednání na ministerstvu, ale i s bankou. Kdy návrh na zrušení karty vládě přinese, odhadovat nechtěla.

Záměr na ukončení kritizovaného projektu podporuje ODS a LIDEM, TOP 09 je proti. Po zrušení sKaret volá i opozice. Müllerová chce náklady na zrušení či pokračování nejdřív propočítat. Podle poslankyně ODS Lenky Kohoutové jsou sKarty neživotaschopný projekt, který se prodražuje. Exministr Drábek přitom tvrdil, že systém ročně ušetří čtvrt miliardy.

Reklama

Související články

Sněmovna dala šanci zrušení sKaret

Poslanci v úterý propustili do druhého čtení návrh na zrušení sKaret. Do dolní komory jej poslali senátoři a vedle opozice jej podporuje i ODS. Prakticky...

Výběr článků

Načítám