Hlavní obsah

Politici se přeli o sKartách, k ničemu nedošli

Praha

V nedělním pořadu Partie vysílaného televizní stanicí FTV Prima se debata točila okolo sKaret, které má asi 250 000 lidí. František Laudát, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09, zalitoval, že tento projekt není dotažen do konce. Ostatní hosté – poslankyně Lenka Kohoutová (ODS) a Roman Sklenák, stínový ministr práce a sociálních věcí z ČSSD, však jeho názor nesdíleli.

Foto: Petr Horník, Právo

František Laudát (TOP 09)

Článek

Laudát připomněl podobně fungující projekt ve Velké Británii, díky němuž se ušetřily za dva roky čtyři miliardy liber. Odmítavý postoj ODS k sKartám podle něj svědčí spíš o vnitřní situaci uvnitř ODS než o samotném systému.

Kohoutová uvedla, že ODS měla výhrady k sKartám hned od počátku. Podle ní není například vysvětlena identifikační funkce karet, které podle ní stály už tři milióny korun. Laudát kontroval, že ODS se takto snaží získávat body na účet TOP 09. „Cílem je ochránit osobní údaje občanů,“ nechal se slyšet.

Sklenák sdělil, že projekt je protizákonný a protiústavní a navíc neopravitelný. Podle něj sama ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) připustila, že je projekt v rozporu s ústavou. Kohoutová dále informovala, že sKarta neumí zabránit tomu, aby nedošlo ke zneužívání sociálních dávek.

Podle Sklenáka si TOP 09 působení na ministerstvu práce a sociálních věcí za rámeček nedá. Připomněl také nefunkční IT systémy na výplatu sociálních dávek nebo podle něj zdevastované úřady práce či chybějící zákon o sociálním bydlení. Podle něj musí vláda zaúkolovat ministerstvo práce a sociálních věcí, co má dělat, pokud jde právě o sKarty.

Sklenák dále uvedl, že v souvislosti s sKartami se nespojují žádné úspory, pouze, že stát ušetřil za posílání dávek složenkou. Laudát v této souvislosti uvedl, že na složenkách stát ročně zaplatí 250 miliónů. sKarta podle něj jako jediný účet nepodléha exekuci a celý projekt byl veden snahou o poskytnutí nové kvality služeb.

Projekt sKaret by mohl být na červnové schůzi Poslanecké sněmovny zrušen. Kohoutová dodala, že se musí jednat s Českou spořitelnou o ukončení smlouvy a ministryně Müllerová musí mít zájem, aby vše dobře dopadlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám