Hlavní obsah

Třeboň zahájila bitvu s komáry

Právo, ch, per
Třeboň

Třeboň se v úterý pustila do boje s komáry a začala s rozsáhlými postřiky na několika místech v okolí města. Radnice tak odpověděla na rizika spojená s tímto hmyzem, který se kvůli povodním začal ve velké míře množit.

Foto: Jitka Bednářová

Na první místa určená k postřiku vyrazila specializovaná firma v úterý dopoledne.

Článek

„Cílem je eliminace komárů v okolí města, kteří znepříjemňují pobyt lázeňským hostům i ostatním turistům. Vzhledem k tomu, že se voda v krajině rozlévala postupně, jsou v bezprostředním okolí Třeboně už lokality, kde je výskyt komářích larev výrazný, především jde o larvy komára záplavového (Aedes vexans). Naopak velká část Mokrých luk a lokalit v okolí Nové řeky je zatím bez jejich výskytu,“ řekl Právu starosta Jiří Houdek (KDU-ČSL).

Město proto požádalo o okamžitou pomoc krajský úřad, který ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí v Českých Budějovicích zajistil už první postřik proti komářím larvám na přibližně třiceti hektarech líhnišť. Jedná se i o lokalitu v okolí Rožmberka. Za sedm až deset dnů se bude postřik zřejmě znovu opakovat.

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta v úterý uvedl, že nákup i aplikace přípravků pro likvidaci komárů budou hrazeny z prostředků určených na likvidaci záplavových škod.

„Hygienici nyní monitorují výskyt hmyzu a doporučí, v jakém množství a jaký typ přípravků je třeba použít. Obce by měly komunikovat jak s kraji, tak s hygienou,“ řekl Valenta.

Dodal, že pro likvidaci dosud nevylíhnutých larev je ideální použít larvicid VectoBac, který je šetrný k životnímu prostředí. Nyní ho má dostatek Jihomoravský kraj a ministerstvo zdravotnictví zajistilo jeho dodávku ze zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám