Hlavní obsah

Metro v Praze jezdí bez omezení

Praha
Aktualizováno

Pražské metro začalo v neděli ve tři hodiny odpoledne jezdit bez dosavadních omezení a v provozu jsou všechny stanice. Osm jich bylo v minulých dnech zavřeno kvůli povodním. Vlaky jimi pouze projížděly.

Foto: Petr Janiš, Právo

Šéf pražského dopravního podniku Milan Křístek osobně nožem likviduje pásku zakazující vstup do prostor metra.

Článek

Šéf pražského dopravního podniku Milan Křístek zavolal po půl třetí dopravnímu řediteli Ladislavu Urbánkovi, že to může pustit, a zaútočil kudlou na červeno-bílou pásku před vstupem do stanice metra Vltavská. Úderem té chvíle začalo metro jezdit ve všech stanicích, i v těch u Vltavy. Patnáct autobusů pendlujících na lince X-C mohlo zamířit do garáží.

Ačkoli byla Vltavská otevřena, dlouhé minuty se nikdo neodvažoval dovnitř. Chtěl to sice zkusit jeden pes, ale jeho pán mu to nedovolil. Až po čase se osmělila maminka s kočárkem a čekalo je pěkných pár schodů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Cestujícím se otevřela také stanice Vltavská (na snímku), kterou metro v posledních dnech pouze projíždělo. Kolem vestibulu ale zůstávají protipovodňové zábrany.

Protipovodňové zábrany se mohou promptně vrátit

Vstoupit do Vltavské je možné jen hlavním vchodem, rozebrány byly jen dvě pole protipovodňových zábran. Mohou být za chvíli zpět. „Všechno záleží na prognózách počasí a na průtoku ve Vltavě. Jsme schopni hrazení maximálně do dvou hodin vrátit zpět,“ uvedl Křístek.

Ubezpečil o tom podle svých slov jak premiéra Petra Nečase (ODS) tak zastupujícího primátora Tomáše Hudečka (TOP 09). „Samozřejmě jsme opatrní. Na prvním místě je bezpečnost, mna druhém ochrana metra a majetku. Všechno je pod kontrolou,“ dodal ředitel. Kontrolou prošly všechny znovu otevírané stanice.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pracovník metra odstraňuje dočasný jízdní řád.

Podle Křístka se vše řídi povodňovými plány, i když má hustě pršet. „Raději na své riziko a riziko mých lidí zprovozníme stanice a otevřeme magistrálu, než abychom je nechali zavřené, jen kvůli tomu, abychom měli tisíciprocentní jistotu,“ poznamenal Křístek.

V hlavním městě stále platí třetí povodňový stupeň.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Stanice Vltavská v neděli po třetí hodině odpoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám