Hlavní obsah

Půlka pražské zoo je pod vodou, stejně ale otevře za plné vstupné

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoo Praha ve středu otevírá. Dává tak vědět, že navzdory katastrofě, která ji postihla, funguje dál. Výše vstupného zůstává stejná, aby zahrada získala co nejdříve finance k obnově zaplavené spodní části. Na 12. června už je naplánován i charitativní koncert v Lucerně s názvem Zvedáme hlavu po 11 letech. Škody se vyšplhaly na 160 miliónů korun.

Včasná evakuace zachránila většinu zvířat z pražské zooVideo: Novinky

 
Článek

Situace v zoo je podle jejích pracovníků zvládnutá. Žádná další evakuace je nečeká. Jako poslední byli před velkou vodou zachráněni tučňáci a lachtani.

„Když hladina stoupla, museli jsme nakonec přemístit i tučňáky a lachtany do horní části zoo. Vše proběhlo rychle a bez problémů. Samice Abeba s desetidenním mládětem byla přemístěna do Expozice ledních medvědů a Meloun, Julinka, Bára a Bert jsou v zázemí nového Pavilónu hrochů,“ popsal poslední evakuaci zoologický náměstek Jaroslav Šimek.

Už během pondělního večera a v průběhu úterý opouštělo zoologickou zahradu v Troji zhruba sto zvířat, která se nevešla do jiných pavilónů ani do zázemí. „My už nemáme kapacity, abychom je někam vozili, takže si pro ně jezdí sami ze zahrad z Plzně a Liberce. Ze zvířat, která by tu mohla návštěvníkům nejvíce chybět, je to lvice, jež putovala do zoo v Ústí nad Labem. I když tam také mají vodu, jejich areál je na kopci. Někteří tygři, guarézy, chápani a tapíři byli převezeni do zahrady ve Dvoře Králové,“ vyjmenoval Šimek.

Foto: Jan Kočvara

Zaplavené pavilony v Zoo Praha

Než se spodní část zahrady dá opět dohromady, může to trvat dlouhé měsíce. Po povodních v roce 2002 to byl zhruba rok. I když v tuto chvíli, kdy už má Vltava kulminaci za sebou, dosáhla voda o pár metrů níže, než tomu bylo před jedenácti lety.

„Předběžné škody se vyšplhaly na sumu 160 miliónů korun. I když se podaří shromáždit potřebné prostředky, potrvá obnova dlouhé měsíce. Chtějí-li nám lidé pomoci, ať nás navštíví. Výnos ze vstupného půjde na opravy, proto zůstává na stejné výši, i když je spodní část zatopena,“ sdělil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Finanční příspěvky mohou lidé také posílat na povodňové konto Zoo Praha 3070207/0100.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kamzíci podél vody v zatopené spodní části pražské ZOO.

Situace by se podle předpokladů už neměla zhoršovat. I kdyby se však tak stalo, má zahrada při stávajících opatřeních ještě rezervu 15 centimetrů, která by odolala zvýšení průtoku o zhruba 400 m³/s. Pokud se nic nestane, měla by voda začít opadávat během dvou až tří dnů. Poté začne odčerpávání vody z dolíčků a pavilónů a úklid. Na tuto činnost už pražská zahrada přivítá pomoc dobrovolníků.

Hned po evakuaci přišlo na svět také první povodňové mládě. „Narodil se kotul veverovitý, jehož matka původně obývala opičí ostrovy. Ošetřovatelé mu bez dlouhého přemýšlení dali jméno Plaváček,“ sdělil první opravdu dobrou zprávu za poslední tři dny mluvčí Zoo Praha Michal Šťastný. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám