Hlavní obsah

Pražská zoo má první povodňové mládě, narodilo se mládě kotula

Praha

Pražská zoologická zahrada má první „povodňový” přírůstek. Je jím mládě kotula, řekl ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek. Zoologická zahrada bohužel při povodni přišla o dvě čejky a králíky.

Foto: Profimedia.cz

Kotul veverovitý

Článek

„„

„Pozitivní zprávou je, že máme první takzvaně povodňové mládě, kotula Plaváčka,“ řekl ČTK Bobek. Kotulové jsou opice z čeledi malpovitých, které žijí v Jižní Americe. Obývají hustší pralesy a lesy v okolí řek.

Evakuace zvířat do horní části zahrady, která byla v ohrožení velkou vodou, začala v neděli kolem 14. hod. Vyklizen byl třeba celý pavilón velkých kočkovitých šelem, velká zvířata musela být uspána a odnesena, evakuováni byli i lachtani. Gorily jsou schované v protipovodňové věži a chovatelé je jezdí krmit ve člunu.

Podle velmi předběžného odhadu by se škody v zoo mohly vyšplhat na 160 miliónů korun, uvedl odpoledne Bobek. V roce 2002 dosáhly škody v zoo 232 miliónů korun. Zahradu chce její vedení otevřít návštěvníkům co nejdříve. Zoo také zřídila vlastní povodňové konto, příspěvky mohou lidé posílat na účet 3070207/0100.

Zoologickou zahradu chrání od řeky protipovodňový val. Výstavbu protipovodňových zábran, které jsou například v centru Prahy, město při budování zábran zamítlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám