Hlavní obsah

Déšť se přesouvá na Moravu

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Srážky se během posledních hodin přesunuly z Čech na Moravu, kde také meteorologové předpokládají za úterý nejvyšší srážkové úhrny. Pršet by mělo zejména v Jeseníkách a Beskydech. Naopak v povodňových oblastech v Čechách by srážky neměly být výrazné.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Pražský okruh nad vodou

Článek

Po celý den bude převládat oblačno až zataženo s občasnými srážkami. Zejména na Moravě, která zatím není povodní významně zasažená, budou deště vydatnější.

„Dle aktuální předpovědi se budou největší srážky vyskytovat v oblasti Jeseníků a Beskyd s úhrny do 40 mm a mohou zde hladiny dosáhnout nejčastěji prvního stupně povodňové aktivity, v oblasti Jeseníku může vodní tok Bělá dosáhnout díky odhadovaným srážkám až třetího stupně povodňové aktivity,“ informovala ráno povodňová služba ministerstva životního prostředí.

Naopak v povodněmi zasažených oblastech neočekávají meteorologové významné srážkové úhrny. „Na dolních částech a v závěrových profilech lze kulminace očekávat během úterního rána, na dolním Labi ve středu,“ uvedlo ministerstvo.

V horních úsecích hladiny řek klesají. „Průtoky vodních toků v povodí Vltavy, Labe a Ohře mají setrvalý stav, v dolních částech vodních toků je tendence průtoků mírně stoupající, a to s ohledem na dotaci z horních částí povodí,“ konstatovala povodňová služba ministerstva.

Vltavská kaskáda se stále upouští. Řeka Vltava v Praze kulminovala kolem šesté hodiny ráno, kdy měla průtok 3210 kubíků za vteřinu. Podle dat ze stejné doby činil průtok na Berounce 1020 kubíků za vteřinu, průtok v profilu Vltava – Malá Chuchle ale v 7.30 hod. klesl na hodnotu 3190 kubíků vody za sekundu.

Reklama

Výběr článků

Načítám