Hlavní obsah

Nejsem stroj na podpisy, profesory ať jmenuje někdo jiný, prohlásil Zeman

– Praha • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman požádal ministra školství Petra Fialu, aby mu coby hlavě státu byla odňata pravomoc jmenovat profesory. Zeman to považuje za systémové řešení. Jmenování profesorů ze strany prezidenta je podle Zemana feudálním přežitkem podobně jako amnestie či udělování milostí. Zeman zdůraznil, že není strojem na podpisy. Profesory by měl podle něj jmenovat ministr.

Nejsem stroj na podpisy, řekl ZemanVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Podle Zemana by se díky změně zákona již neměla v budoucnu opakovat situace, kdy prezident nechtěl jmenovat profesorem Martina C. Putnu, neboť si jej "absolutně neváží".

Putna by měl být nakonec jmenován, ale dekret by mu měl předat namísto prezidenta ministr školství. [celá zpráva]

Zeman zopakoval, že není strojem na podpisy. "Nebudu automaticky podepisovat vše, co se mi dostane na stůl," uvedl Zeman.

Kalousek: Aspoň nedojde k omezení akademických svobod

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který Zemana za Putnu kritizoval, změnu prezidentova postoje přivítal. "Jsem velmi rád, že nedojde k něčemu, co bych musel chápat jako vstup státu do akademických  svobod," řekl Právu Kalousek.

Pravomoc jmenovat profesory by klidně prezidentovi ponechal. "Pokud jakýkoli prezident republiky bude tu roli chápat jako ceremoniální a respektovat akademické svobody," poznamenal. Pokud ale převáží názor, že je potřeba tu pravomoc prezidentovi odebrat, tak proti nebude. "Ale neměl by tu pravomoc mít ani ministr školství, ale měla by to být výlučná pravomoc vědecké rady a akademického senátu," dodal Kalousek.

Ministerstvo s prezidentem nepočítalo ji dříve

S návrhem, aby profesory nejmenoval prezident, operovalo v původním návrhu vysokoškolského zákona i ministerstvo. Titul profesor a docent měla podle návrhu udělovat každá škola sama, tyto tituly by také měly platnost vždy jen pro tu danou univerzitu.

"Tento návrh byl v katalogu témat, o nichž ministerstvo školství diskutovalo od října s akademickými reprezentacemi, ale vypadl v průběhu diskuse," uvedl mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Dvořáková: Zeman stále neřekl, co mu vadí

Politoložka a šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková se i po rozhodnutí prezidenta podivuje, že dosud nezaznělo oficiální zdůvodnění, proč nechtěl Zeman Putnu jmenovat. Ani akademické obci se totiž nezdálo Zemanovo vysvětlení pádným argumentem. "Bylo to chápáno jako facka akademické obci i facka vědecké radě Univerzity Karlovy a Fakulty humanitních studií," řekla v ČT Dvořáková.

Putnův provokativní transparent byl podle ní namístě, protože Putna jím reagoval na "zoufalou situaci na ministerstvu školství" a používal stejný slovník jako tehdejší šéf personálního oddělení Ladislav Bátora, jenž zase na transparentu hlásal "Intelektuálové, jděte už do hajzlu".

Vždy zůstává nějaké ale, míní Chládek

Stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) připustil, že od Zemana opravdu  očekával nějaké pádné důvody pro nejmenování Putny profesorem. Na druhou stranu je prý rád, že se spor ukončí, protože už „nabíral obřích rozměrů“.

Podle něj je ale i dnes navržený model, kdy by profesory jmenoval ministr, problematický. „Vždycky je tam to ‚ale‘ - co když se nám toto stane i s ministrem,“ řekl Právu Chládek. Politikům by zůstal prostor pro veřejné pranýřování svých odpůrců. Podle Chládka je to ale stále nejpřijatelnější řešení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám