Hlavní obsah

Zeman odmítl svého kritika Putnu jmenovat profesorem, univerzita si stěžuje

Praha
Aktualizováno

Literární historik a pedagog Univerzity Karlovy (UK) Martin C. Putna splnil všechny podmínky pro jmenování profesorem a prošel i schvalovacím procesem, jmenování se ale možná nedočká. Potřebuje k tomu totiž souhlas prezidenta Miloše Zemana. Rektor UK Václav Hampl sdělil s odkazem na informace z ministerstva školství, že Zeman Putnu jmenovat odmítl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pedagog Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Martin C. Putna

Článek

Hampl kvůli tomu žádá prezidenta o vysvětlení. Putna patřil v době předvolební prezidentské kampaně ke kritikům Miloše Zemana.

„Jde o situaci, která se naprosto vymyká obvyklému postupu, podle něhož odborně podložené a v přísném řízení schválené návrhy univerzity po projednání ve vládě prezident republiky vždy podepsal a nové profesory slavnostně jmenoval,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.

Václav Hampl kvůli tomu poslal na Hrad oficiální žádost o vysvětlení. Informaci o tom, že Miloš Zeman nechce vyhovět návrhu na jmenování Martina C. Putny profesorem, se rektor podle svých slov dozvěděl od ministra školství.

K pravomocím prezidenta sice patří i jmenování profesorů, předchůdci Miloše Zemana ale dosud respektovali návrhy akademické obce.

Rektor Hampl v pátečním prohlášení píše, že se rozhodl písemně požádat prezidenta republiky "o zevrubnou informaci k této záležitosti".

"Nedojde-li k jejímu vyjasnění, předpokládám, že se tímto znevážením odborných hledisek budou zabývat Vědecká rada i Akademický senát UK na svých zasedáních v příštím týdnu," uvedl Hampl.

Je to věc odbornosti

Martin C. Putna v rozhovoru pro Novinky uvedl, že si iniciativy rektora Václava Hampla cení. V tuto chvíli chce počkat na odpověď z Hradu.

„Dochází k tomu, čeho jsem se nejvíc obával, tedy k nerozlišování osobního od úředního,“ řekl Putna. „Chápu, že se (prezidentovi) nelíbí mé politické názory, ale jde o odbornost, kterou posuzuje Vědecká rada a ministerstvo,“ dodal.

Při prezidentské předvolební kampani Putna patřil ke kritikům Miloše Zemana. Ostrými slovy nešetřil ani dva měsíce po jeho zvolení do úřadu.

"Pokud tady někdo v kampani zjevně pracoval se lží a s tím, co chtělo být slyšeno, aby mu to přineslo hlasy, proč bych mu měl najednou věřit, že to, co říká teď, má větší váhu než to, co říkal tehdy?“ řekl Putna na Zemanovu adresu v půlce března v rozhovoru pro ČT24.

Martin C. Putna

Narodil se v roce 1968 v Písku. Vystudoval ruštinu a klasickou filologii na Karlově univerzitě a teologii na Teologické fakultě Jihočeské univerzity. Doktorát v oboru ruské literatury získal v roce 1995, docenturu o tři roky později.

Působí od roku 2006 na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, předtím vyučoval na Filozofické fakultě, odtamtud však sám odešel.

Velmi často se o něm mluví jako o katolickém intelektuálovi. Je také literární historik a kritik, zabývá se hlavně katolickou literaturou. Napsal množství knih, monografií. Vytvořil například první soustavné dějiny katolické literatury v ČR. Vyšly pod názvem Česká katolická literatura v evropském kontextu 1848-1918.

Loni dostal Cenu Toma Stopparda za knihu Václav Havel. Duchovní portrét v rámu české kultury 20. století.

Jmenovací ceremoniál nových profesorů Univerzity Karlovy je naplánovaný na 11. června do pražského Karolina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám