Hlavní obsah

Zeman: Ať se Putna obrátí na soud. Tam řeknu, proč nemá být profesorem

Právo, Novinky, jim, jov, dan
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek potvrdil, že odmítl jmenovat Martina C. Putnu profesorem. Důvody nesdělil. Řekl, že Putna má právo se obrátit na soud a tam Zeman své důvody řekne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Pan Putna má svaté právo, bude-li si to přát, obrátit se na soud a bude mou povinností uvést, proč jsem tak učinil,“ řekl prezident Zeman na sjezdu Rady seniorů ČR v Praze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Literární historik, kritik a pedagog Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy Martin C. Putna

Zeman řekl, že důvody, proč vědce nechce jmenovat profesorem, sdělil ministru školství. „Řekl jsem mu, že nechci ponižovat pana Putnu tím, že bych tyto důvody uváděl veřejně.“

Putna nechce spekulovat o důvodech, proč ho nechce Zeman jmenovat profesorem. Za podstatné považuje, že prezident nestandardně porušuje akademické svobody. „Nikdy se nic v novodobých dějinách nestalo,“ řekl Právu Putna. Jestli půjde k soudu, jak ho vyzval prezident, ještě neví. Zatím nechává jednat zástupce Karlovy univerzity. „Teď jedná Karlova univerzita a já v ni mám důvěru,“ podotkl Putna.

„Předali jsme návrhy vědeckých rad vládě a panu prezidentovi, nyní čekáme na stanovisko,“ sdělil Novinkám mluvčí ministerstva školství Marek Zeman.

Miloš Zeman odmítl, že Putnu nechce jmenovat kvůli tomu, že je jeho kritikem. „Já jsem se to, že podporoval pana Schwarzenberga, dozvěděl dnes ráno z teletextu, a možná že kdybych to byl věděl, tak bych při svém rozhodnutí naopak trochu zaváhal opačným směrem právě proto, aby nevzniklo toto podezření,“ dodal prezident.

Vysokoškolský zákon s nejmenováním profesora vůbec nepočítá, v paragrafu o jmenování profesorů stojí pouze to, že „profesora pro určitý obor jmenuje prezident republiky na návrh vědecké rady vysoké školy podaný prostřednictvím ministra“. Václav Klaus během deseti let na Pražském hradě jmenoval 1581 profesorů, jeho předchůdce Havel jako český prezident přibližně o tři stovky méně. ČTK

Martin C. Putna

Narodil se v roce 1968 v Písku. Vystudoval ruštinu a klasickou filologii na Karlově univerzitě a teologii na Teologické fakultě Jihočeské univerzity. Doktorát v oboru ruské literatury získal v roce 1995, docenturu o tři roky později.

Působí od roku 2006 na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, předtím vyučoval na Filozofické fakultě, odtamtud však sám odešel.

Velmi často se o něm mluví jako o katolickém intelektuálovi. Je také literární historik a kritik, zabývá se hlavně katolickou literaturou. Napsal množství knih, monografií. Vytvořil například první soustavné dějiny katolické literatury v ČR. Vyšly pod názvem Česká katolická literatura v evropském kontextu 1848-1918.

Loni dostal Cenu Toma Stopparda za knihu Václav Havel. Duchovní portrét v rámu české kultury 20. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám