Hlavní obsah

Poslanci hrají i o Špidlovu hlavu

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná se tento týden neuvěřitelné opět jednou stane skutkem a vládní koalice, sice s odřenými ušima, na úkor rekonvalescence ministra zahraničí Cyrila Svobody a za podpory "padlého" občanského demokrata Petra Kotta, přeci jen protlačí klíčový zákon o DPH.

Článek

A že Špidlovu týmu tak svitne naděje na pár relativně klidných, když ne měsíců, tak aspoň týdnů, tak důležitých pro koaliční souputníky před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Při hlasování o DPH bude potřeba vskutku každý hlas. Ukáže se, zda vládní poslanci včetně notorických rebelů z řad ČSSD či Unie svobody vidí i v budoucnu smysl tříbarevného kabinetu, zda semknou řady a zažehnají tak hrozící krizi. Možná dokonce u některých zafunguje pud sebezáchovy. Jak významné by byly například názory poslanců Vrbíka a Bielesze, nebýt křehké koalice?

Jestliže by DPH spadla pod stůl, došlo by totiž na Špidlova loňská slova, že položí hlavu na špalek, neprojde-li reforma. Těžko by se nyní mohl tvářit, že s ní zákon o DPH ve své původní podobě nesouvisí.

Neuspěje příliš ani námitka, že koaliční nedostatek poslanců způsobila vyšší moc, nikoli vzpoura v řadách vládních zákonodárců. Vždyť 101 poslanců nařizuje v případě prezidentského veta ústava a na důvody se neptá.

Plán, narychlo vypracovaný po Svobodově autohavárii, má zřejmě šanci na úspěch. Odklad hlasování o dva dny tak, aby se jej ministr mohl zúčastnit, se zdá klasickým řešením, kdy se opoziční vlk nažere a vládní koza zůstane celá.

Opozičníkům by se špatně vysvětlovaly technické potíže způsobené dnešním nepřijetím novely. Pokud by kvůli poslaneckým strkanicím například podnikatelé museli platit mimořádnou zálohu DPH a rodiny přišly o slíbený jednorázový příspěvek, část potenciálních voličů obou stran by zřejmě tentokrát jejich nulové toleranci vlády nezatleskala.

Ve čtvrtek či v pátek by na druhou stranu díky Svobodově účasti zákon s největší pravděpodobností prošel a občanští demokraté ani komunisté by přitom nemuseli vládě darovat jediný hlas a tak by si zachovali svou ke Špidlovi odvrácenou tvář.

V kauze DPH je však příliš mnoho proměnných, takže se může snadno stát, že vládě výše zmíněná taktika nevyjde. I o tom včera ve večerních hodinách jednal premiér nejdříve s Grebeníčkem a pak i s Topolánkem přesto, že oba lídři zopakovali své jasné ne vetované novele.

Krizová varianta je nasnadě a již byla zmíněna - ministr financí Bohuslav Sobotka do Sněmovny připraví bleskovou, ze všech stran osekanou novelu, která zabrání chaosu v souvislosti s požadavky Evropské unie, jíž se už za necelých 14 dní stane Česko členem. Takové řešení by však rozhodně nebylo vládní výhrou.

Pokud jde o testy těsné koalice, není zdaleka všem dnům konec. I kdyby si prezident Klaus v budoucnu na čas odpustil poněkud aktivistické vetování zákonů bezprostředně nutných pro plynulý chod vládního soustrojí, kvapem se blíží jednání o státním rozpočtu na příští rok - na jehož podobu bude mít přijetí či nepřijetí novely o DPH nemalý vliv.

Do rozpočtu sice Klaus ani Senát nemají co mluvit, o to složitější bude shánění vlastních koaličních hlasů. Už teď je jasné, že DPH je teprve první letošní zkouškou ohněm a nejtěžší má Špidla teprve před sebou.

PRÁVO 20. dubna

Reklama

Výběr článků

Načítám