Hlavní obsah

Vláda schválila zákon o potravinách, podle Nečase zvítězili úředníci

Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ve čtvrtek schválil novelu zákona o potravinách, který upřesňuje kompetence jednotlivých dozorových orgánů. Po jednání to uvedl premiér Petr Nečas (ODS), podle něhož zvítězil resortismus.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS)

Článek

„Zvítězil resortismus a zájmy státních úředníků. Ne každý ministr dokáže zvládnout úředníky ministerstva, ti někdy zvládnou jeho. Nemělo ale význam jít do velkého koaličního konfliktu,“ uvedl Nečas v narážce na výhrady, které mělo vůči návrhu ministerstvo zdravotnictví. Kompetence nad dozorem veřejného stravování tak zůstanou s výjimkou zvěřiny ministerstvu zdravotnictví.

Vláda se zároveň shodla, že v budoucnu naopak bude sloučena Státní veterinární správa se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

Zákon zavádí i standardy označování potravin, aby měl spotřebitel přesnou informaci o jejich složení, původu či obsažených alergenech.

Ve čtvrtek ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) uvedl, že jeho resort se při dohledu nad restauracemi na kontroly zvěřiny zaměří zejména na to, zda nebylo do oběhu dáno větší množství masa, než bylo skutečně zkontrolováno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám