Hlavní obsah

Vláda znovu zamítla úpravu sKaret, chce projekt ukončit

• Aktualizováno

Vláda opět ve čtvrtek odmítla návrh ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové (TOP 09) na úpravu projektu sKaret a doporučila jeho ukončení. To prosazuje i premiér Petr Nečas (ODS), podle něhož jde o "nejlepší ze špatných řešení".

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová a ministr financí Miroslav Kalousek (oba TOP 09)

Článek

Vláda neschválila návrh MPSV na úpravu sKarty tak, aby byla mimo jiné povinným identifikátorem příjemců sociálních dávek ve vztahu k Úřadu práce.

"Každý máme svůj občanský průkaz. Zavádění nových identifikačních průkazů a dokladů v době, kdy má docházet spíše k redukci a slučování dokladů strana LIDEM nepodpořila," řekla k rozhodnutí vlády vicepremiérka Karolína Peake.

Vláda uložila ministryni práce a sociálních věcí, aby zahájila jednání s Českou spořitelnou o možném ukončení projektu. "Řešení situace jsou pro LIDEM jen dvě: zrušení projektu při minimalizaci nákladů, nebo zachovaní sKarty jen jako jednoho z možných prostředků pro výplatu a využití dávek, ovšem nepovinného pro klienty,“ doplnila Peake, jejíž strana je k budoucnosti sKaret skeptická podobně jako ODS.

TOP 09 oproti tomu tvrdí, že projekt lze modifikovat a dále využívat. Ministryně Müllerová poukazovala i na smlouvu s Českou spořitelnou, jejíž jednostranné ukončení by pro stát podle všeho znamenalo sankce. Banka před časem uvedla, že do projektu již investovala kolem 300 miliónů korun.

Premiér Nečas uvedl, že Mülerová na zachování sKaret lpí proto, že jde o stranický příkaz. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Nečas chce ukončení projektu sKaret

Premiér Petr Nečas (ODS) navrhl ministryni Ludmile Müllerové (TOP 09) ukončení projektu sKaret. Uvedl to po jednání s tím, že konečné rozhodnutí bude na...

Výběr článků

Načítám